»V tem primeru pa bomo zmagali na takšen način,« je Boštjan Nachbar dan pred prvo tekmo Slovenije na evropskem prvenstvu v košarki proti Češki odgovoril na novinarsko vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se bo obračun prelevil v izenačeno končnico. Ob tem se je rahlo namuznil in si verjetno niti v sanjah ni predstavljal, da do česa podobnega dejansko lahko pride. A se je motil. Slovenska izbrana vrsta se je sinoči v Zlatorogu izredno mučila z nasprotnikom, od katerega je kakovostnejša in bi ga morala lažje ugnati. A na koncu šteje le zmaga, hoja po robu pa tokrat za košarkarje selektorja Božidarja Maljkovića ni imela tragičnega konca.

Če slovenski navijači v pripravljalnem obdobju reprezentanci niso kaj prida pomagali s tribun, je bilo v Celju na prvi dan prvenstva stare celine povsem drugače. Bobni in napevi so v dvorani Zlatorog odmevali že slabo uro pred tekmo, ko so na parketu določeni posamezniki iz obeh moštev že preizkušali obroče. Vzdušje se je do uvodnega sodnikovega meta še stopnjevalo, zagotovo pa so se slovenski reprezentanti naježili ob Zdravljici, ki jo je s tribun glasno prepevalo 5000 grl. Zdelo se je, da bo bučno vzdušje zašibilo kolena Čehom, a kljub pomanjkanju izkušenj z velikih tekmovanj so se košarkarji selektorja Pavla Budinskega odlično zoperstavili gostiteljem.

Kljub drugačnim napovedim je bilo očitno, da se je živčnost naselila v glave slovenskih košarkarjev, saj so ti storili kar nekaj začetniških napak. Čehi so se na slovensko igro odlično pripravili in predvsem dobro pritiskali na oba organizatorja igre Gorana Dragića (s tribun sta ga spremljala predstavnika moštva NBA Phoenix Suns) in Jako Lakoviča, ki v prvih dvajsetih minutah sploh nista dosegla točke. Ne eden ne drugi nista našla pravega ritma, z dolgimi rokami pa je strah pod košema sejal Jan Vesely. Varovanci selektorja Božidarja Maljkovića so sicer težili k čim hitrejšemu prenosu žoge v napadalno polovico, a morda celo nekoliko preveč rinili z glavo skozi zid, saj je bila igra tako videti povsem nepovezana, zaradi ihte po doseganju košev pa so se Slovenci pogostokrat zapletli v brezizhodni položaj. Ob stari bolezni, ki se ji reče slabo izvajanje prostih metov, tako ni bilo čudno, da so se na glavni odmor odpravili z vsega štirimi točkami naskoka.

Po petnajstih minutah oddiha izbrana vrsta na parketu ni prikazala sprememb. Napad ni in ni stekel, obramba pa je dovolila kakšen odprt met Čehom preveč. Slovenija je v 23. minuti sicer prišla do devetih točk naskoka (45:36) in imela priložnost, da si priigra še višjo prednost, a so bile napadalne akcije preslabe, sem ter tja pa se je celo pripetilo, da so se igralci v zelenih dresih na parketu prerekali, kam bi se kdo moral v določeni situaciji premakniti. Gostje so tako zadržali rezultatski korak, dokončno pa je vrag vzel šalo v 34. minuti, ko so se približali na vsega dve točki zaostanka (54:52). Zaradi ogromnega števila napak je sledila izenačena končnica, česar si Slovenija pred obračunom zagotovo ni želela. Čehi so tako minuto in pol pred koncem izid izenačili na 60, po le dveh zadetih poizkusih s črte prostih metov nasprotnika pa imeli 7,6 sekunde pred koncem napad za izenačenje ali celo zmago. Črni scenarij se po zaslugi agresivnega Zorana Dragića ni uresničil, a košarkarji selektorja Božidarja Maljkovića so pred nadaljevanjem prvenstva prejeli gromozansko opozorilo.