Prihajate z Reke. Najbrž je po zadnjih uspehih kvarnerskih nogometašev lepo biti Rečan.

Žal v zadnjem času nisem bil nič doma, da bi si ogledal kakšno tekmo na Kantridi. Vem pa, da na Reki zdaj resnično vlada velika evforija. To je zgodovinski uspeh za ta klub. Lepo je videti, da se v mestu nekaj dogaja, da so ljudje veseli in da je stadion poln.

Boste šli na kakšno tekmo Eurobasketa?

Iskreno vam povem, da še ne vem. S Cedevito smo namreč že začeli priprave in v tem obdobju športnik nima prav veliko prostega časa. Če bo kakšna možnost, se bom zapeljal v Slovenijo, težko pa v tem trenutku kar koli načrtujem.

Bo kakovost na igrišču dosegla raven izpred dveh let, ko je bilo evropsko prvenstvo v Litvi?

Težko je reči. Vemo, da je ogromno igralcev odpovedalo nastop. To so veliki zvezdniki, kar bo zagotovo pustilo posledice. Ti košarkarji bi naredili tekmovanje zagotovo še bolj zanimivo, vseeno pa verjamem, da se obeta dobra košarka, ki jo bo na tribunah pospremilo veliko navijačev.

Kako si razlagate vse odpovedi?

Prvo leto po olimpijskih igrah se to vedno dogaja. Košarkarski urnik je zelo natrpan, zato moramo razumeti tiste igralce, ki si vzamejo vsaj eno poletje prosto. Žal je ravno Slovenija organizatorica prvenstva, na katerem bo manjkalo toliko zvezdnikov. Veliko je mnenj glede tega, kaj narediti, da bi evropsko prvenstvo postalo bolj priljubljeno, da bi se približalo ravni velikih nogometnih tekmovanj. Rešitve še niso našli. V košarki razmere pač niso take kot v drugih ekipnih športih, ko si igralci zelo prizadevajo za mesta v reprezentanci in komaj čakajo snidenje z rojaki.

Več let ste igrali za Olimpijo, zato poznate razmere v Sloveniji. Bo naša država prijazna gostiteljica prvenstva?

O tem sem prepričan. Organizacija takšnega tekmovanja je za tako majhno državo, kot je Slovenija, nekaj velikega. Štiriindvajset moštev bo igralo v štirih mestih, kar je izjemen zalogaj. Že zdaj so Slovenci naredili ogromno za promocijo. Veliko se dogaja na marketinškem področju. Tudi na Hrvaškem je Eurobasket precej reklamiran. Je pa tako, da je veliko pogojeno z uspehom slovenske reprezentance. Če bodo Slovenci dobro igrali, se bo v dvoranah dogajalo nekaj izjemnega.

Kako pa na Hrvaškem pričakujete prvenstvo? Zanimanje navijačev je precej manjše od pričakovanj.

Imate prav. Normalno bi bilo, da bi šle vstopnice za med, saj je prizorišče zelo blizu, dogaja pa se ravno nasprotno. Na Hrvaškem se je že zdavnaj izgubil kult reprezentance, saj naša vrsta že nekaj let ni osvojila ničesar. Druge panoge so uspešnejše, veliko več prostora jim namenjajo tudi dnevni časopisi. Za miselni zasuk pri ljudeh bi morali košarkarji pripraviti odmeven rezultat, saj bi se v tem primeru vrnila vera v reprezentanco. Zdaj je atmosfera slaba, povrhu pa so Hrvati odigrali pripravljalne tekme na nizki ravni. Po drugi strani se lahko marsikaj spremeni, če si bodo zagotovili četrtfinale.

Zdaj se je poškodoval še Marko Tomas, ideolog hrvaške igre.

Res je, to je precej pretreslo hrvaški tabor. Moštvo je bilo že s Tomasom pod pričakovanji, zdaj pa res ne vem, kaj lahko pričakujemo. Tomas je najboljši hrvaški košarkar v obrambi, tudi v napadu je eden najbolj izpostavljenih. Njegova odsotnost zna pustiti posledice v času evropskega prvenstva. Upam, da se bodo fantje pobrali, da bodo strnili vrste. Zagotovo pa je poškodba Tomasa resna, kar vem iz prve roke. Z igrišč bo odsoten vsaj poldrugi mesec. Skrb zbujajoče je, da si je že tretjič v zadnjih nekaj letih poškodoval mišico.

Kaj pravite o Slovencih? Cilj je jasen – kolajna.

Slovenija je v pripravljalnem obdobju odigrala dvanajst tekem, Španci denimo pol manj. Vsak ima svojo vizijo. Po videnem na tekmah se bojim, da je Slovenija prehitro ujela formo. Strah me je, da ji bo padel ritem ravno med prvenstvom. Strokovni štab je moral dobro preučiti vse možnosti, da se kaj takega vendarle ne bo zgodilo. Vaša reprezentanca je simpatična, saj v njej nastopa mešanica izkušenj in mladostne zagnanosti. To, kar smo videli do zdaj, ljudi lahko napolni z optimizmom. Dvorani v Celju in Stožicah bosta polni do vrha. Videli bomo, kako bo to vplivalo na razpoloženje igralcev. Če pogledamo le kakovost igralcev, Slovenija verjetno nima moštva za polfinale, lahko pa je pomoč s tribun tisti jeziček na tehtnici, da bodo dobili veter v jadra in dosegli sanje.

Kakšne izkušnje ste imeli v Cedeviti z Božidarjem Maljkovićem?

Gre za trenerja, ki že prvi dan priprav začne treninge z žogo in ne uveljavlja tradicionalnih bazičnih priprav. Prav gotovo je vrhunski trener z obilo izkušnjami. V življenju je dal marsikaj skozi. Rezultati so na njegovi strani. Zadnja leta morda ni bil na isti ravni kot v svojih najboljših časih, ko je osvajal lovorike v Jugoplastiki, Španiji... Kot trener je naredil name velik vtis. Vse, kar je počel, je počel z veliko stopnjo samozavesti. Igralci smo mu slepo verjeli, kar koli je rekel. Zelo nas je presenetilo, ker je tako hitro odšel iz Zagreba. Še danes pravzaprav ne vemo natančnega razloga, zakaj takšna odločitev.

Si upate napovedati zmagovalca evropskega prvenstva?

Ko me vprašajo za napovedi, velikokrat zgrešim. Težko je napovedovati. Večina meni, da bodo najnevarnejši Španci, Francozi, Litovci in morda tudi Grki. Upam, da bo presenetila kakšna reprezentanca z območja nekdanje Jugoslavije. V mislih imam predvsem Hrvaško in Slovenijo. Glede na to, da sem igral tri leta v Španiji, pa simpatiziram tudi z njimi.