Ponedeljek, 19. avgust:Ne podcenjuj vrednosti časa drugih

Prisotnih nas je deset, vendar imamo strogo določeno obliko komunikacije. Če kdo zamudi, prispeva v fond za bowling, če je kdo predolg ali se ne drži oblike, ga drugi takoj opomnimo.

Torek, 20. avgust:Soustvarjanje udobne programske opreme

Najpomembnejši dogodek, ki mi je ostal v spominu od danes, je gotovo čas, ko sva s sodelavcem načrtovala spremembe v našem internem informacijskem sistemu. Prav hecen občutek, ko delaš z razvojnikom, ki mu je pomembno udobje ob uporabi programske opreme. Ponavadi sem v takšnih situacijah pri partnerjih jaz na strani varuha uporabniške izkušnje.

Sreda, 21. avgust:Prva verzija produkta naj bo vedno iz papirja in kartona

Sredo začnem z daljšim sestankom, kjer z enim od perspektivnejših naročnikov dve uri razmišljamo o njegovem produktu. Trenutno je na papirju in nekaj testnih vezjih. Pogovor poteka o poročilu raziskave s terena. Iščemo namige, kateri problem rešujemo, komu ga rešujemo in kako bi ga najbolje rešili. Naš del projekta je razvoj mobilne aplikacije, a programiranje in grafično oblikovanje prestavljata zadnji korak v razvoju. Pred tem je veliko ceneje, če ideje preverimo s papirnatimi in kartonastimi prototipi.

Popoldan z mislimi v projektih pripravljam nahrbtnik. Sin mi reče: »Ati, zaveži mi gojzarje.« Ta stavek me popolnoma odklopi. Za eno noč gremo prespat v bivak v Julijcih. Čista avantura.

Četrtek, 22. avgust:Delo od doma je kot učenje plesa prek Skypa

6.00. Zbudimo se visoko v hribih. Noro lep razgled in popolna tišina. V daljavi zaslišim, kako po steni pada odkrušeno kamenje. Po zajtrku jo mahnemo v dolino. Ob 10. uri sem že za računalnikom. Delo za četrtek sem si organiziral tako, da sem lahko pretežni del dneva preživel v mirnem zavetju svojega poštnega predala. Ponudbe, e-maili, pregled planov in načrtovanje dela. Vse lepo in prav, a nekaj manjka. Ne čutim utripa v pisarni. Za vsako informacijo, ki jo potrebujem, je potreben dodaten napor.

V podjetju omogočamo zaposlenim delo od doma, vendar pa je to z vidika delovanja ekipe primerljivo z učenjem valčka prek Skypa. V živo je pač učinkoviteje.

Petek, 23. avgust: Za povratno informacijo s terena je včasih dovolj že kava

Petek je dan za sestanke zunaj pisarne. Dan začnem z obiskom ključnih oseb pri pomembnih naročnikih. Moj čas za pobiranje povratnih informacij s terena. To smo naredili dobro, ono smo naredili slabo. Stvari, ki so res narobe ali pa si jih partner res želi, ponavadi izveš med vrsticami. Takšne kave so neprecenljive.

Popoldan s kolegi iz drugega podjetja, včasih bi temu rekli »od konkurence«, delamo načrt za napad na nov segment trga. Veseli me, da je v zadnjem času vse več tega. Kaže, da smo mlajše generacije začutile potrebo po združevanju moči.

Sobota, 24. avgust: Na vrtu pred hišo

Danes je bil krasen dan. Veliko sonca, igranja in svežega zraka. Pa vendar me žena tekom dneva večkrat opozori: »Priklopi se«. Kako dobro me pozna. Kljub temu da sediva v senci in pijeva kavo po kosilu, mi misli včasih uidejo na delo. Kako bi rešil ta problem, ali bi lahko kako izkoristili še kakšno priložnost.

Nedelja, 25. avgust:Deževni inbox zero

Tako deževne nedelje ni bilo že dolgo. Vesel sem, ker sem kljub dežju med sprehodom našel model letala, ki sva ga s sinom včeraj neuspešno pristala na vrhu 20-metrske smreke. Takšnega veselja v očeh otroka ne pozabiš nikoli. Je pa dež super tudi zato, ker ti vseeno ostane nekaj več časa za opravila v digitalnem svetu in ureditev misli za prihodnji teden. Podjetniški dnevnik bom s tem zaključil, saj me čaka še nekaj e-mailov v poštnem predalu in inbox zero v nedeljo zvečer je res dober občutek.