»Ker smo v prvem delu igrali premehko, nismo dobili niti enega dvoboja, niti ene odbite žoge, ni bilo niti enega drsečega starta. Igra je bila prepočasna, saj je bilo preveč dotikov. V drugem polčasu je bilo precej bolje z več želje, ob treh, štirih priložnostih bi morali najti boljše rešitve. Za drugi del fantom ne zamerim ničesar. Treba je dvigniti glave in iti naprej,« je tekmo ocenil vidno razočarani selektor Tomaž Kavčič, ki ni bil v najboljši dnevni formi pri izbiri enajsterice, ki jo je sestavil glede na to, kako so nogometaši delovali na treningih. Kakovost igre sta v drugem polčasu dvignila Črnic in Pučko, a še vedno je manjkala kreativnost v zvezni vrsti, saj je Zajc zaradi taktičnih rešitev obsedel na klopi.

Neposrečena je bila postavitev štoperja Blažiča na mesto zadnjega vezista, Dervišević je dobil priložnost prezgodaj glede na to, da je še pred dvema mesecema igral v drugi ligi, Jelenič je igral privatno tekmo, a največji razočaranji sta bila »papirnata zvezdnika« Vučkić in Šporar. Po napaki Vučkića, ki ga je očitno strah iti v dvoboj, so Estonci izpeljali akcijo za gol. Članu Newcastla po seriji številnih poškodb, ko se je več časa družil s fizioterapevti kot soigralci na treningih, manjka tekmovalni ritem in se mu obeta posoja v drugo ali tretjo angleško ligo. Šporar je prihajal do priložnosti, a selektor v dveh dneh ne more odpraviti pomanjkljivosti in ga naučiti vztrajnosti ter obrtniškega znanja za napadalca, ker bi ga to morali skozi proces vsakodnevne vadbe v klubu Olimpija, kjer pa ga imajo v rokah trenerji, ki so po stažu še vajenci.

Poraz je še toliko bolj boleč, ker Estonija ne spada v krog favoritov za vrh z Dansko, Rusijo in Bolgarijo. Do konca je še devet tekem, a točk ne bo, če ne bodo popravili pomanjkljivosti do septembra in tekem z Rusijo v gosteh ter Dansko v Ajdovščini. V primerjavi s prejšnjo generacijo s Kamplom, Krhinom, Lazarevićem... je očitno, da sedanji zasedbi manjka kakovostnih igralcev s hitrostjo, idejo, agresivnostjo, znanjem, predrznostjo in vzdržljivostjo. V tujini igrajo le Jug (brani za drugo ekipo Bordeauxa), Vučkić (vrača se po devetih mesecih odsotnosti zaradi poškodbe) in Jelenič (druga italijanska liga). Pri drugih je očitno, koliko jim manjka hitrosti in agresivnosti za mednarodno sceno zaradi preskromne kakovosti slovenske lige.

Za Slovenijo so igrali: Jug 5,5, Kous 5,5, Blažič 5 (Črnic 6), Mitrović 5,5, Dobrovoljc 5,5 (od 84. Ploj –), Šporar 4,5, Vučkić 4,5, Jelenič 4,5, Trajkovski 5, Bratanović 5 (od 71. Pučko 6), Dervišević 5, selektor: Kavčič 5.