V obeh taborih so z žrebom zadovoljni. Trener Viktorie Pavel Vrba, ki je na klopi kluba z zahoda Češke blizu meje z Nemčijo že pet let, si je za tekmeca želel Maribor ali Austrio Dunaj. Ante Čačić je zadovoljen, ker se je Maribor izognil Baslu in Celticu. »V tem delu tekmovanja ni več slabih moštev. Na žreb ne moreš vplivati, lahko bi bilo slabše ali boljše. Češki prvak je vsega spoštovanja vreden tekmec, ki ima kakovostne domače igralce, uigrano zasedbo, ki igra hitro in kombinatorno, odličnega trenerja in je zadnji dve leti zelo uspešno tekmoval v Evropi. Viktoria je favorit, a če bo naša ekipa dala vse od sebe, imamo pravico upati o napredovanju,« je povedal trener Maribora Ante Čačić, ki meni, da je za vijoličaste prednost povratna tekma v Ljudskem vrtu.

»Maribora še ne poznam, a bo dovolj časa, da ga preučim. Nam bolj ustreza povratna tekma v gosteh, za nameček bo zaradi bližine mest tudi veliko naših navijačev,« meni Pavel Vrba, ki ima trenutno sloves najboljšega češkega trenerja. Viktorio vodi od leta 2008, v moštvu je le pet tujcev, štirje Slovaki in nogometaš iz BiH.

Viktoria je osvojila dva naslova prvaka v zadnjih treh letih, potem ko je bila dolgo časa v senci velikanov iz Prage. Prvi naslov češkega prvaka leta 2011 je nadgradila z uvrstitvijo v skupinski del lige prvakov, kjer je zasedla tretje mesto za Barcelono in Milanom ter pred Bate Borisovom. Lani so tako kot Maribor igrali v ligi Evropa in se prebili med 16 klubov. V skupinskem delu so bili s 13 točkami prvi pred Atleticom iz Madrida, Academico s Portugalske in Hapoelom iz Izraela. V šestnajstini finala so z dvema zmagama in izidom 5:0 izločili Napoli, v osmini finala pa je bil boljši kasnejši polfinalist Fenerbahče.

Moštvo iz prestolnice piva je letošnje tekmovanje, tako kot v Maribor, začelo v drugem krogu ter je strah in trepet zaradi izjemne učinkovitosti – 16 golov. Sarajevski Željezničar so premagali s 4:3 (doma) in 2:1 (v gosteh), estonskega prvaka Kaljo pa 4:0 (v gosteh) in 6:2 (doma). Ob štirih zmagah v Evropi je Viktoria zmagala tudi na vseh treh tekmah češkega prvenstva, kar pomeni, da je v odlični formi. Maribor ima na Čehe neprijetne spomine, saj ga je pred štirimi leti na zadnji oviri za uvrstitev v ligo Evropa ustavila Sparta iz Prage z 2:0 in 1:0.

Pari četrtega kroga kvalifikacij za ligo prvakov: Dinamo Zagreb – Austria Dunaj (član avstrijskega kluba je Slovenec Dare Vršič, ki pa ne igra), Ludogorec Razgrad (Bezjak je včeraj dobil vabilo v reprezentanco, ker je Iličić zaradi poškodbe odpovedal nastop na prijateljski tekmi s Finsko v sredo v Turkuju) – Basel, Viktoria Plzen – Maribor (v reprezentanco je bil vpoklican Milec, ker ima Ilić administrativne težave s potnim listom), Šahtjar Karagandi – Celtic Glasgow, Steaua Bukarešta – Legia Varšava (Šuler je poškodovan), Lyon – Real Sociedad, Schalke – Metalist Harkov, Pacos de Ferreira – Zenit, PSV Eindhoven (Matavž) – Milan, Fenerbahče – Arsenal.

Zanimivejši pari v kvalifikacijah za ligo Evropa: Rijeka (Kek, Škarabot) – Stuttgart, Slask (Stevanović) – Sevilla, Salzburg (Kampl) – Žalgiris, Fiorentina (Iličić) – Grasshopper, Šerif (Samardžić, Apatič) – Vojvodina.