Pred ponedeljkovo ustanovno sejo nadzornega sveta po naših informacijah poteka oster politični boj za mesto prvega nadzornika Luke Koper, ki bo imel tudi ključno vlogo pri imenovanju novega predsednika uprave upravljalca koprskega pristanišča.

Za prevzem vodenja nadzornega sveta se po navedbah naših virov zavzema zlasti nekdanji predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Vinko Može, ki sodi v kvoto stranke SD in ki naj bi ga podpirala tudi Andrej Godec (SD) ter Nikolaj Abrahamsberg (DeSUS). Može naj bi se pri svojem pohodu na mesto prvega nadzornika Luke Koper skliceval tudi na podporo kabineta predsednice vlade Alenke Bratušek in Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki upravlja naložbo države v Luki Koper. Toda v Sodu so po naših informacijah vse prej kot naklonjeni ideji, da bi Može prevzel mesto predsednika nadzornega sveta, ki bo imel ključno vlogo ne le pri imenovanju novega predsednika uprave, temveč tudi pri nadzoru nad 78 milijonov evrov visoko investicijo v podaljšanje prvega pomola.

Kot najresnejši protikandidat Možetu se omenja zlasti predsednik upravnega odbora Avtotehne Jordan Kocjančič, ki naj bi ga podpirala tudi Dino Klobas iz skupine Hidria ter direktorica občinske uprave Mestne občine Koper Sabina Mozetič (oba naj bi sodila v kvoto koprskega župana Borisa Popoviča). Pri izbiri novega predsednika nadzornega sveta bodo, kot kaže, jeziček na tehtnici predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu. Vse torej kaže, da se ponavlja situacija iz leta 2005, ko je politika prevzela nadzorni svet. Ta je nato na čelu koprske družbe ustoličil člana SDS Roberta Časarja, ki je bil v začetku leta na koprskem sodišču zaradi zlorabe položaja in prejemanja podkupnin v zvezi z luškimi zemljišči na Orleški gmajni obsojen na šest let zapora.

Od tega, kdo bo postal nov predsednik nadzornega sveta, bo v veliki meri tudi odvisna izbira novega predsednika uprave koprske družbe, ki jo že od lanskega septembra začasno vodi Bojan Brank, svojo funkcijo pa želi opravljati še naprej. Po navedbah naših virov naj bi si Može na mesto predsednika uprave Luke Koper želel imenovati državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Gašparja Gašparja Mišiča (Pozitivna Slovenija), ki ne skriva ambicij po prevzemu te funkcije. V primeru, da bi se ta scenarij uresničil, bi si tako politika znova razdelila Luko Koper, pri čemer bi stranki Igorja Lukšiča pripadlo mesto predsednika nadzornega sveta, Pozitivni Sloveniji pa mesto predsednika uprave.

Med potencialnimi kandidati se omenja še Ernest Gortan, ki mu je konec lanskega leta pred stečajem uspelo rešiti Intereuropo in jo korenito prestrukturirati. Gortana, ki ni politična, pač pa strokovna izbira, naj bi si na mestu predsednika uprave Luke Koper želeli predvsem Kocjančič, Klobas in Mozetičeva. Imel naj bi podporo tudi dolgoletnega predsednika uprave Luke Koper Bruna Koreliča, katerega mnenje ima pri sprejemanju odločitev o luki še vedno veliko težo. Odločilni bodo očitno glasovi zaposlenih v nadzornem svetu. Eden od treh, Mladen Jovičič, ima po nekaterih informacijah ambicije postati tudi novi član uprave Luke Koper. Podporo zaposlenih posameznemu kandidatu za predsednika uprave naj bi Jovičič pogojeval prav z dogovorom o vstopu v upravo.