Direktorica ljubljanske mestne uprave in nekdanja direktorica Javnega stanovanjskega sklada Jožka Hegler je prepričana, da je bila sklenitev svetovalne in posredovalne pogodbe z liechtensteinsko družbo Sebua AG leta 2006 smotrna. Če Heglerjeva te pogodbe ne bi sklenila, bi stanovanjski sklad težko prišel do 300 novih stanovanj, ki jih je takrat »krvavo potreboval«, je dejala.

Pojasnila je, da se je sklad o nakupu stanovanj v soseski ob Celovški cesti sprva pogovarjal neposredno z družbo AM – S.P.C., ki jo je takrat zastopal Andrej Oblak, ena izmed ključnih oseb v prepletenih poslih Hypa in Vegrada, s katerimi se ukvarjajo preiskovalni organi. Ker po besedah Heglerjeve AM – S.P.C. (ta je pozneje kot Vegrad AM gradil Celovške dvore) ni bil zainteresiran za prodajo stanovanj pod pogoji, ki jih je predlagal stanovanjski sklad, so Oblaka vprašali, ali bi lahko po posredniku lažje uskladili medsebojne želje. Oblak je po besedah Heglerjeve kot posrednika predlagal družbo Sebua, saj da je S.P.C. s slednjo sodeloval pri več poslih. Ker je torej Sebua imela izkušnje z AM – S.P.C., je sklad 17. januarja 2006 z njo sklenil pogodbo v vrednosti 650.000 evrov, je povedala nekdanja direktorica. Oblak pa je po svoji odvetnici Katarini Prebil zatrdil, da skladu »ni dal navodil za sklenitev kakšnih svetovalnih pogodb«.

Pred podpisom preverila le Podržaja

Ob tem velja omeniti, da je Heglerjeva pogodbo s Sebuo sklenila le dan po tem, ko so ljubljanski mestni svetniki potrdili prostorski akt, ki je dovolil gradnjo Celovških dvorov. Na čelu občine je bila leta 2006 županja Danica Simšič, ki je bila takrat predsednica nadzornega sveta stanovanjskega sklada in ki je konec oktobra 2008 Hypu prodala 10.000 kvadratnih metrov občinskih zemljišč, potrebnih za gradnjo študentskega naselja ob Vojkovi cesti.

Heglerjeva je zagotovila, da še danes ne ve, kdo je lastnik Sebue. Pred podpisom z omenjeno družbo je preverila le, če ima podpisnik pogodbe Jože Podržaj licenco za nepremičninsko posredovanje, kar je imel. Izkazalo pa se je, da bil Podržaj v času podpisa pogodbe s skladom zaposlen v družbi Hypo Alpe Adria Consultants, na čelu katere je bil ravno Oblak. Podržaj je v petek tudi zatrdil, da ga je za podpis pogodbe s skladom pooblastil Oblak.

»Če bi takrat imela sedanje vedenje, bi ravnala drugače,« je dejala Heglerjeva in razložila, da bi bolje preverila, s kom sklepa pogodbo. Ne glede na to pa je nekdanja direktorica prepričana, da je bilo 650.000 evrov upravičen strošek, kajti po posredovanju Sebue je sklad podpisal predpogodbo in nato pogodbo o nakupu približno 300 stanovanj po ugodni ceni, saj je zanje plačal 1350 evrov za kvadratni meter. Mimogrede, če bi sklad kupo-prodajno pogodbo sklenil brez pomoči Sebue, bi lahko denar namesto za posredništvo namenil denimo nakupu dodatnih osem stanovanj za štiričlansko družino.

Javno naročilo ni bilo potrebno?

Na vprašanje, zakaj družbe za posredovanje in svetovanje ni izbrala z javnim naročilom, k čemur jo zavezuje zakon o javnem naročanju, je Heglerjeva enostavno odgovorila, da se ji to ni zdelo potrebno. »Prav tako ni bilo možno najeti katerega koli svetovalca, temveč takšnega, ki je z vlagateljem že sodeloval in pozna njegove trženjske okvire,« je še dejala Heglerjeva. Ob tem velja omeniti, da se je liechtensteinska Sebua pojavljala tudi v drugih poslih med Hypom in Vegradom. Poslovala je na primer s panamskim podjetjem Enjuan Management Corp., od katerega je Vegrad pred petimi leti kupil zemljišče za študentsko naselje.

Nekdanja direktorica je povedala, da od svetovalne pogodbe s Sebuo osebno ni imela koristi. Zaradi svoje vloge v tej zadevi Heglerjeva ne namerava odstopiti kot direktorica mestne uprave. Tudi Oblak je prek Prebilove pojasnil, da je »pri sklepanju poslov za AM – S.P.C. deloval v korist tega podjetja, o svojem delu pa je redno in v celoti poročal nadrejenim v Hypu Celovec, kar so nadrejeni v celoti potrdili in mu podelili razrešnice«. Ob tem je Prebilova dejala, da Oblak ni niti lastnik niti ekonomski upravičenec Sebue in ni imel nobenih materialnih koristi od poslovanja te družbe. »O poslih družbe AM – S.P.C. se je odločalo v Hypu Celovec,« je zapisala Prebilova.