Nogometaši Olimpije gledajo v hrbet Mariborčanom že po prvem prvenstvenem krogu v novi domači sezoni. Spodrsljaj Ljubljančanov na uvodnem obračunu z Rudarjem (1:2) v Stožicah je potrdil, da Olimpija na začetku sezone nikakor ne najde forme, kar so nakazale že pripravljalne tekme in visok superpokalni poraz z Mariborom z 0:3. Številni neuspehi so tako pomembno svarilo pred četrtkovo evropsko uverturo s slovaško Žilino.

Trener aktualnih slovenskih podprvakov Andrej Razdrh po grenki velenjski zaušnici ni našel pravega razloga, zakaj je Olimpija v drugem polčasu popustila. »Fantje so razočarani, saj so bili pred tekmo visoko motivirani, med seboj smo tudi razčistili nekatere stvari. Znova so nas pokopale prekinitve, kar se nam je dogajalo že lani. Te pomanjkljivosti skušamo odpraviti, a nam ne uspeva najbolje. Nekje moramo priti do pozitivnega rezultata, kar bi nas psihološko dvignilo. Verjamem, da bo po tem marsikaj boljše,« je govoril Razdrh. Na tekmo v Stožice je prišlo le tisoč gledalcev, kar je več kot štirikrat manjši obisk, kot so ga bili že v petek v Ljudskem vrtu deležni igralci Maribora in Zavrča.

Slovenski prvaki in novinci v prvi ligi so tekmo v zgodnejšem terminu odigrali zaradi jutrišnjega začetka Mariborove poti v bojih za ligo prvakov, ko bodo Štajerci gostovali na Malti. Tri točke in zmago z 2:1 so si v prvem krogu domače lige zagotovili v izdihljajih tekme, ko je zadel rezervist Nusmir Fajić. Zavrčani so se predstavili v lepi luči, saj jih od uspeha ni ločilo veliko. V drugem polčasu je Aleš Čeh s prostega strela povrhu zatresel še okvir mariborskih vrat. Glede na to, da so nogometaši šele začeli sezono, je bil mariborski trener Ante Čačić zadovoljen s prikazanim na zelenici: »Zavrčani so bili obrambno usmerjeni, še posebno po srečnem vodilnem zadetku, mi pa smo si priigrali veliko priložnosti. Veseli me, kako se je ekipa obnašala na igrišču. Prav tako veseli sožitje z našimi navijači. In spoznanje, da smo se jim oddolžili na najboljši način. Igralci so šli do trenutnih meja zmogljivosti, bili so požrtvovalni, disciplinirani. Želeli so si to zmago in bili nagrajeni.«

Tako kot Zavrč pa je bil blizu uspeha na uvodni preizkušnji tudi drugi novinec, novomeška Krka. Dolenjci so večinoma prežali na protinapade, reševal pa jih je predvsem razpoloženi vratar Matko Obradović. Njihov trener Borivoje Lučić je poudaril, da je bila to prva resnejša tekma Krke v tej sezoni in da se moštvu pozna neizkušenost, saj večina igralcev do zdaj še ni okusila slasti igranja na tej ravni. S tremi točkami in pristopom na igrišču pa je bil zadovoljen koprski trener Rodolfo Vanoli, ki si je ob izidu 2:1 lahko oddahnil, da Krka ni znala kaznovati koprske neučinkovitosti pred gostujočimi vrati.

Na uvodu je zmago vpisala tudi Gorica, ki se je pred sezono povezala z italijansko Parmo. Vrtnice so bile z 1:0 boljše v Kranju, ko je v prvem polčasu z glavo po podaji s kota zadel Massimo Coda. Goričani bi lahko že pred zadnjim sodniškim žvižgom odločili zmagovalca, saj so se njihove priložnosti vrstile, toda žoga ni več hotela v mrežo. Ob koncu dvoboja so triglavani poskušali izenačiti, vendar so bili nenevarni in premalo konkretni. mag, šr