Že prejšnji teden so viri pri Evropski komisiji poudarili, da je kakovost izvedbe sanacije slabih terjatev slovenskih bank pomembnejša od natančnih rokov izvedbe. Takrat se je začela omenjati tudi možnost, da prvega manjšega pilotnega prenosa sredstev iz NLB na t.i. slabo banko sploh ne bo.

Po prepričanju DUTB se bo pilotni prenos zgodil neodvisno od skrbnega pregleda aktive slovenskih bank in stresnih testov, ki naj bi jih za komisijo do konca tega tedna opravili svetovalno-revizijska hiše Deloitte oz. svetovalna družba Oliver Wyman.

"Na DUTB smo na prevzem terjatev pripravljeni. Pripravljena je tudi pogodba za prenos terjatev, kar bo omogočilo kar najhitrejši potek postopkov," so ponovili.

Najnovejših opozoril Evropske komisije, ki je v ponedeljek Sloveniji zažugala, da se čas za sanacijo bančnega sistema izteka, a da je pri tem kakovost pomembnejša od hitrosti, v DUTB niso želeli komentirati.

Poudarili so, da je treba čim prej začne s stabilizacijo bančnega sistema. Vendar je po njihovem razumljiva želja Evropske komisije po preverjanju vrednosti prenosov, da ne bi prišlo do nelegalnega vpliva na trg tako, da bi imele večje državne banke prednost pred drugimi.

V Banki Slovenije pa so za STA spomnili, da Evropska komisija pred prenosom terjatev na slabo banko in izvedbo dokapitalizacije bank zahteva neodvisno oceno kakovosti premoženja bank in izvedbo novih obremenitvenih testov.

Obe aktivnosti sta po njihovih navedbah še v teku. Banka Slovenije pojasnjuje, da pri njiju ni neposredni nosilec, temveč sodeluje v okviru svojih pristojnosti. Gre predvsem za metodološke okvire in za razpoložljive informacije, ki so potrebne za čim hitrejšo, a hkrati tudi strokovno kakovostno izvedbo obeh aktivnosti.

"Časovni okvir izvedbe pa je zelo odvisen tudi od poteka postopkov odločanja Evropske komisije," so sklenili v nadzorniku slovenskega bančnega sistema.