Prekriti zgolj črki M in Ž v napisu Domžale na glavni tribuni stadiona je bil jasen znak, kako Domžalčani dojemajo nogomet v svojem mestu. Če bi v bližnjem centru najboljšega soseda imeli kakšno akcijo, bi še razumeli, da se jih ni zbralo več, tako pa so se domači nogometaši v prvem krogu kvalifikacij evropske lige morali sprijazniti z dejstvom, da gledalci ne bodo njihov 12. igralec. Pa v Športnem parku ni gostoval kakšen »levak«, temveč romunska Astra, ki jo krasi napadalna igra, saj je na 34 tekmah minulega domačega prvenstva dosegla kar 64 golov.

Nas je zanimalo predvsem, kako bo na obe moštvi vplival zajamčeni zaslužek 120.000 evrov, ki jih udeležba v Evropi najmanj zagotavlja. Denarci seveda veliko več pomenijo Slovencem, saj je lastnik Astre – njihov pokrovitelj ni Opel, kar pomeni, da brezplačno oglašujejo istoimenski model – Ioan Niculae premožen Romun, ki pa velja tudi za arogantnega in prepotentnega, zato ni čudno, da je misija Domžale zanj zgolj vmesna postaja do končnega cilja, skupinskega dela evropske lige, kar je tudi glasno povedal.

In res, Romunov ni prav nič zmedla domžalska himna Šampioni, to smo mi, ki je glasno odzvanjala iz zvočnikov, pobudo so prevzeli od prve minute in napovedali odločen boj za zmago. Toda prodornosti po obeh krilih niso znali kronati s tistim, kar v nogometu edino šteje – golom. Še najbližje mu je bil Ivanovski v 42. minuti, ko je žogo z lobom že spravil čez vratarja Vidmarja, a je bil premalo natančen. Gostitelji so bili brez večjih priložnosti, gledalci pa so se prebudili šele, ko jim je spiker sporočil, da so Celjani na gostovanju na Norveškem po golih Žureja in Gobca prišli do presenetljive zmage z 2:1.

Ostra beseda lastnika ali pločevinka energijskega napitka? Romuni so po premoru v vsakem primeru krenili bolj odločno, v 65. minuti se je sam pred čuvajem mreže znašel Budescu, a bil je nezbran, v naslednjem napadu pa je Morais zadel vratnico. Vonj po golu je bil vse bolj izrazit. Vratar Vidmar je svojim soigralcem glasno delil navodila in jih usmerjal, kako naj stojijo, s tribune pa ni bilo podpore, ki bi jo fantje v rumenem še kako potrebovali. Kljub temu so po zmedi v romunskem kazenskem prostoru prišli do velike priložnosti, a je Ljubović z dveh metrov ustrelil prek vrat. Kdor ne da, ta dobi. Gol Budescuja po neoviranem strelu po tleh z desetih metrov pa je tehtnico pred povratno tekmo, ki bo prihodnji četrtek v Giurgiu, močno prevesil na romunsko stran.