Praktično brez vrhunskih igralcev bo nemška reprezentanca. Že dlje časa nazaj se je EP odpovedal prvi zvezdnik Dirk Nowitzki, za njim je isto potrdil Chris Kaman (Dallas Mavericks), prejšnji teden pa še en član iz lige NBA Tim Ohlbrecht (Houston Rockets). Včeraj se je val nemških odpovedi nadaljeval, saj sta nastop v reprezentanci odpovedala tudi Jan-Hendrik Jagla (premor) in Steffen Hamann (konec reprezentančne kariere), poškodoval pa se je Daniel Theis. Povrhu sta vprašljiva še dva nemška igralca Dennis Schröder in Elias Harris, ki sodelujeta v naboru za ligo NBA.

Brez omenjenih igralcev bo nemška reprezentanca ena najslabših na prvenstvu. Podobno velik osip bo imela srbska izbrana vrsta. V zadnjih dneh je srbski selektor Dušan Ivković prejel košarico Novice Veličkovića, Duška Savanovića, Zorana Ercega in Vladimirja Micova. V kolikor sta Veličković in Savanović kot razlog odpovedi navedla odmor, Erceg in Micov nista storila niti tega.

Če vzamemo pod drobnogled zgolj največje evropske košarkarske zvezdnike, potem so se EP v Sloveniji odpovedali tudi Andrej Kirilenko (Rusija), Hedo Türkoglu (Turčija), Luol Deng (Anglija), Zaza Pačulja (Gruzija), Danilo Gallinari (Italija) ter Pau Gasol in Juan Carlos Navarro (oba Španija). Med bolj poznanimi igralci za slovenske navijače bo zaradi poškodbe manjkal tudi nekdanji košarkar Olimpije in latvijski reprezentant Davis Bertans.

Kljub odpovedi Gasola in Navarra je Španija bržčas še vedno prvi favorit prvenstva, kar pa se zna spremeniti, če bo EP izpustil tudi Marc Gasol, letos najboljši španski košarkar, ki je izvrstno igral v ligi NBA za Memphis Grizzlies. »Glava pravi eno, srce pa nekaj drugega. Želja je velika, saj za reprezentanco nastopajo igralci, ki mi pomenijo zelo veliko. V domovino sem komaj prispel, zato potrebujem nekaj časa, da se ustalim,« je dejal mlajši od bratov Gasol. Pomisleki so nastali predvsem zato, ker mu je nastop na EP odsvetoval njegov delodajalec onkraj Atlantika.

Nič drugače ni v slovenski reprezentanci. Beno Udrih je zadnje dni preživel v domovini, a se je zopet odpravil v ZDA, kjer naj bi pogodbo z novim klubom podpisal še pred začetkom reprezentančnih priprav (verjetno z Dallasom). Kljub temu bo njegov nastop zaradi muhavosti pod vprašanjem povsem do zadnjega. Dvom je nastal tudi pri Erazmu Lorbku, ki bo odšel na lažji kirurški poseg na kolenu, zato bo v vsakem primeru zamudil začetek priprav. A tudi če bo igral, je njegova trenutna forma vse prej kot spodbudna. V kolikor je bil lani v tem času najboljši igralec Barcelone in je lastnoročno prinesel španski naslov v Katalonijo, je zdaj le bleda senca samega sebe. Resda igra solidno, toda daleč od svojih sposobnosti, ko je v vrhunski formi najboljši evropski center.

Da evropsko prvenstvo vendarle ne bo povsem brez zvezdniškega prahu, pa bo poskrbel francoski organizator igre Tony Parker, ta čas najboljši evropski košarkar. Francoz je trenutno tudi eden najvidnejših posameznikov v finalu lige NBA. »Upam, da bomo v francoski reprezentanci odigrali dobro evropsko prvenstvo. Osvojili smo dve kolajni na zadnjih tekmovanjih, tokrat pa želimo povsem na vrh,« je dejal Parker. vra