Vlada je potrdila državno pomoč zagorski Svei, in sicer bodo podjetju dodelili 1,4 milijona evrov za šest mesecev, ko mora vodstvo podjetja pripraviti program prestrukturiranja. Banke morajo pri tem konvertirati šest milijonov evrov posojil v kapital, država pa bo dala 3,6 milijona evrov poroštva za likvidnostno posojilo. Določene zaveze mora izpeljati tudi Svea, med drugim morajo lastniki svoje deleže brezplačno prenesti na Slovensko odškodninsko družbo.

Uprava Svee se mora zavezati, da bo državno pomoč namenila izključno za reševanje likvidnostnih težav. Družba se mora prav tako zavezati, da v treh letih od izplačila državne pomoči za reševanje delničarjem ne bo izplačevala dividend, v tem času pa bo tudi ohranjala vzdržno, poslovanju prilagojeno maso plač. Če bo uprava Svee izpolnila vse navedene pogoje, bo vlada nato podjetju odobrila poroštvo za dolgoročno posojilo.

Vlada pri reševanju Svee pričakuje tudi pomoč lokalne skupnosti, in sicer se mora občina Zagorje ob Savi v naslednjih treh letih odpovedati nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, je po včerajšnji seji vlade po poročanju STA povedal gospodarski minister Stanko Stepišnik. Dodal je, da mora občina pomagati tudi pri prezaposlovanju 180 zaposlenih, ki naj bi jih po prestrukturiranju ostalo še 130. Minister je poudaril, da Svea ima potencial in strokovne kadre, je pa po njegovih besedah težava, da so gradbeništvo, stanovanjska in pohištvena industrija v krizi. Dejal je še, da bo potrebnega malo več napora za izvozno dejavnost Svee, saj da ta izvaža le 20 odstotkov. Če Svea teh zavez s programom ne bo izpeljala, je to po Stepišnikovih zagotovilih zadnje, kar država za njih lahko naredi, in bo sledil stečaj. V Svei so bili z odločitvijo vlade zelo zadovoljni. Generalna direktorica Sonja Klopčič, ki sicer še ni bila v celoti seznanjena z vsemi pogoji za poroštvo, je povedala, da se vodstvo zaveda, kaj mora storiti, da podjetje reši pred stečajem, a za to potrebujejo denar. Pogoje vlade je označila za korektne, poudarila pa je tudi, da bodo še naprej sodelovali z zagorsko občino in skupaj poiskali možnosti za prezaposlitev vseh predvidenih presežnih delavcev. slo