Če vlada do četrtka ne bo potrdila državnega poroštva za pomoč zagorski Svei, bodo delavci, če ne samo vodstvo, vložili predlog za stečaj, napoveduje okoli 180 zaposlenih, ki bodo v ponedeljek ob 6. uri ustavili stroje in proizvodnjo ter začeli stavkati. »V četrtek se bo sestal nadzorni svet in v kolikor vlada ne bo potrdila državne pomoči, bomo vložili predlog za stečaj,« je napovedal Mirko Bizjak, predstavnik sveta delavcev Svee. Njihove zahteve so izplačilo že zapadlih terjatev z naslova plač za marec in april, lanskega regresa, potnih nalogov in jubilejnih nagrad, ga je dopolnil predsednik podjetniškega sindikata Antonio Buovski.

Razočarani nad državo in ogorčeni nad Stepišnikom

V Svei so bili namreč neprijetno presenečeni, ko je gospodarski minister Stanko Stepišnik po četrtkovi seji vlade glede morebitne pomoči Svei med drugim povedal, da bi morali pripravljenost za rešitev družbe najprej pokazati lastniki, med prvimi Regionalni center za razvoj (RCR) Zagorje, ki bi družbi lahko pomagal s sredstvi iz regijske garancijske sheme. Stepišnik je namreč ocenil, da imajo lastniki dovolj potenciala za izdajo jamstva za 1,5 milijona evrov kratkoročnega posojila pri bankah, a tega ne storijo. S tem je pri direktorju RCR Tomu Garantiniju, generalni direktorici Svee Sonji Klopčič in tudi pri zaposlenih izzval val ogorčenja, saj gre po njihovem za Stepišnikovo očitno nepoznavanje področja. »Reševanje likvidnostnih težav družbe Svea ni mogoče prek garancijske sheme, saj so njena sredstva namenjena izključno investicijskim projektom,« se je na sporno ministrovo izjavo odzval Garantini, ki pričakuje ministrovo opravičilo zaradi zavajanja javnosti, predvsem pa zaposlenih v zagorski proizvajalki kuhinj. Ministra smo sicer včeraj tudi mi prosili za pojasnila, a na naša vprašanja ni odgovoril.

Klopčičeva je prav tako poudarila, da so za državno pomoč zaprosili šele, ko so poskusili z vsemi drugimi možnostmi reševanja podjetja, katerega dolgovi znašajo okoli 11 milijonov evrov. V to maso so zajete tudi marčevske in aprilske plače, delavcem pa so ob prevzemu vodenja konec leta 2011 obljubili, da bodo delali toliko časa, dokler bodo lahko sproti poravnavali vse obveznosti, predvsem pa plačilo za opravljeno delo, sta poudarila Klopčičeva in Garantini. Ta je še poudaril, da je RCR v 29-odstotno lastništvo Svee vstopil kot krizni partner z namenom ohranitve delovnih mest v Zasavju, pri čemer ga bega, da se je tudi Stepišnik na začetku svojega mandata strinjal, da je delovna mesta bolje reševati kot pa po stečaju podjetja ustvarjati nova.

»Stečaj bi državo stal več kot poroštvo«

Poleg tega bi stečaj družbe državo stal okoli 12 milijonov evrov, ocenjuje Garantini, in dodaja, da so sanacijski program, s katerim bi se temu scenariju izognili, že marca lani ponudili bivšemu ministru Radovanu Žerjavu, a so tudi takrat pogovori ostali na mrtvi točki oziroma jim je takratni gospodarski minister predlagal, naj poiščejo strateškega partnerja. Prepričani so bili, da jih bo dokapitalizirala turška družba Diga, a se to nazadnje ni zgodilo, dokler niso marca letos pristali pred odločitvijo, ali zaščititi delavce in vložiti predlog za stečaj ali pa še prej poskušati poiskati druge vire pomoči. Državo so tako zaprosili za kratkoročni kredit za čas izdelave programa prestrukturiranja, predvidoma za pol leta, v višini 1,4 milijona evrov, ki po njihovem pomeni ustrezno rešitev tudi za državni proračun.

Kot je dejala Klopčičeva, je namreč Svea lani v državno blagajno prek davkov in prispevkov prispevala več, kot znaša prvi del pomoči. »Odobreni kredit bi družba namenila za plačila zaostalih plač in nujno nabavo materiala, tako da bi bil omogočen polni zagon proizvodnje in hitra dobava že naročenih kuhinj,« je pojasnila. Poleg tega je prepričana, da bi bila državna pomoč dobra naložba države v industrijo, saj ima Svea dolgoročno perspektivo, ki med drugim sloni na mednarodno uveljavljeni blagovni znamki in uveljavljenih prodajnih kanalih na kar 25 trgih.