V Združenih državah Amerike je košarkarska vročica na vrhuncu. Javnost namreč z veliko nestrpnostjo pričakuje finalno serijo med Miami Heat in San Antonio Spurs. Kljub velikemu zanimanju ob zaključnih spopadih v letošnji sezoni pa sta vsaj za dva dni soj žarometov ukradla posameznika, ki jih ne bo nikoli več moč spremljati na košarkarskih igriščih. Grant Hill in Jason Kidd. Štiridesetletnika sta namreč v razmaku dveh dni obelodanila, da obešata športne copate na klin.

Velikana košarke bosta za vedno zapisana v zgodovinskih knjigah lige NBA. V najmočnejšo ligo na svetu sta zakorakal skupaj leta 1994. Kidda je na naboru kot drugega izbral Dallas Mavericks, Hilla kot tretjega Detroit Pistons. V prvi sezoni sta bila skupaj izbrana za najboljša novinca lige, po 18 letih pa prav tako skupaj mahata v slovo navijačem. Ko potegneta črto pod kariero, je lahko nekoliko bolj zadovoljen Kidd, ki je leta 2011 v drugi avanturi z Dallasom osvojil šampionski prstan, kar Hillu nikoli ni uspelo. A bolj kot po osvojenem naslovu prvaka, pri katerem pri osemintridesetih letih ni igral ključne vloge, ga bo zgodovina pomnila po tem, da je bil stroj za doseganje trojnih dvojčkov. Na večni lestvici je s 107 le za Oscarjem Robertsom (181) in Magicom Johnsonom (138).

Košarkarsko veličino Jasona Kidda morda najbolje opisuje dogodek iz ene izmed tekem v času, ko je igral za New Jersey Nets. Kmalu po začetku je skoraj s sredine igrišča želel podati soigralcu v protinapad, a je žoga zletela visoko med gledalce. »Pa kaj za vraga počneš?« se je z roba igrišča drl takratni trener Lawrence Frank. Le Kidd je natančno vedel, kaj želi. Namerno je namreč izgubil žogo v prvi četrtini, saj je tako želel doseči, da bodo soigralci v zadnjih 12 minutah, ko se bo dvoboj odločal, tekli hitreje in skakali višje. »Želim le, da vedo, da jim lahko podam žogo v katerem koli trenutku,« je odgovoril trenerju, kar je Frank hitro sprejel. »Nekaj podaj ne bi ujel niti Neil Armstrong. A vedel sem, da je to počel namerno. Na igrišču je bil genij. Vsem je želel pokazati, da jih bo nagradil, če bodo tekli in če se bodo borili. Težko vam opišem z besedami, kakšen učinek je to imelo na moštvo,« je še dodal Frank.

Naslov prvaka je osvojil z moštvom, ki ga je izbralo na naboru. Igral je še za Phoenix Suns, kariero pa sklenil kot član New York Knicks. A ravno pri New Jersey Nets je Kidd dokazal, da je Wayne Gretzky brez drsalk, vizionar, ki je na parketu dogajanje predvideval dve potezi vnaprej. Manj je blestel v vlogi moža. Nekdanjo ženo Joumano, s katero ima tri otroke, naj bi večkrat pretepal, saj je imel težave z nadziranjem jeze. Med objestnim početjem ji je med drugim zlomil rebro in poškodoval sluh, ko jo je z glavo porinil v vrata avtomobila. Zanimivo, da je ravno Kidd po desetih letih vložil zahtevo za ločitev, saj je Joumano označil kot pretirano ljubosumno in paranoično osebo. Znova se je poročil pred dvema letoma z nekdanjo manekenko Porschlo Coleman.

Še bolj bleščečo kariero so športni analitiki predvidevali Grantu Hillu. Ob vstopu v ligo NBA je nemudoma postal ljubljenec navijačev, v prvih dveh sezonah pa prejel največ glasov med vsemi igralci pri glasovanju za tekmo Vseh zvezd, čeprav se je v tistem obdobju v svet košarke iz bejzbola vračal Michael Jordan. A ravno, ko bi moral talent Hilla pokazati vse svoje razkošnosti, se je zgodilo najhujše – poškodba gležnja, ki je za vedno zaznamovala njegovo kariero. Poleti leta 2000 je kljub temu podpisal 92 milijonov dolarjev vredno sedemletno pogodbo z Orlando Magic, pod pritiskom silnih pričakovanj pa storil usodno napako. Prehitro se je želel vrniti na košarkarska igrišča, gleženj pa naporov ni zdržal. Tako je v prvi sezoni na Floridi odigral le štiri tekme, med letoma 2000 in 2004 pa le 47. Toda stvari so šle iz slabih še na slabše. Po eni izmed številnih operacij je telo Hilla napadla trdovratna bakterija, ki bi mu skoraj vzela življenje in zaradi katere je moral kar šest mesecev jemati močne antibiotike.

Z zdravstveni težavami se je ubadal vse do leta 2007, ko je podpisal pogodbo s Phoenix Suns, kjer ga je pod okrilje vzela najboljša zdravstvena služba izmed vseh klubov v ligi NBA. V Arizoni je Hill končno lahko zaživel normalno življenje košarkarskega igralca, nekaj sezon pa slačilnico delil tudi s slovenskim reprezentantom Goranom Dragićem, ki o njem govori le z izbranimi besedami. Kariero je zaključil v dresu Los Angeles Clippers, kjer mu je poseben doprinos ponovno preprečila poškodba, tokrat kolena. Vedno je veljal za pravega gospoda, tako na igrišču kot zunaj njega. »Nikoli ne bom pozabil dogodka na eni izmed prvih tekem, ki sem jih igral v ligi NBA. Ob eni izmed prekinitev je pristopil do mene in mi dejal: 'Dobrodošel v ligi.' Neverjetna oseba,« se spominja slovenski reprezentant Boštjan Nachbar.