Slovenska nogometa reprezentanca se je takoj po tekmi s Turčijo v Bielefeldu vrnila v pripravljalno bazo na Brdo pri Kranju. V soboto dopoldne so opravili regeneracijski trening, nato pa dobili 24 ur ur prosto in se znova zbrali včeraj na kosilu. Zmaga z 2:0 na severu Nemčije je blagodejno vplivala na vzdušje in samozavest ekipe, ki se je povečala za igralca Maribora Aleša Mertlja in Gorana Cvijanovića. Na treningih je tako 24 nogometašev, kar omogoča igro na dva gola.

»Vsaka zmaga je dobrodošla. Bili smo kompaktni v branjenju in učinkoviti v napadu. Končno nismo prejeli zadetka. Bilo je sicer nekaj situacij, ko je na prejšnjih tekmah žoga končala v naši mreži, tokrat pa ne. Čaka nas še precej dela glede standardnih situacij, kot so prekinitve, prosti streli, koti, dolge žoge...« je po včerajšnjem treningu v Kranju povedal selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec. Čeprav je bil včerajšnji trening zelo sproščujoč z različnimi igricami z nogometno žogo, v katerih so uporabljali elemente košarke, ragbija in tenisa, je bilo vseskozi opaziti veliko tekmovalnost, saj so se spustili tudi v besedni spopad, ali je bila dosežena točka, gol...

Čeprav je bil z 20 leti najmlajši član zasedbe, je bil vratar Jan Oblak med junaki uspeha, s katerimi je Slovenija prekinila črni niz štiri porazov zapored in serijo enajstih tekem, na katerih je prejela vsaj en gol. »Končni izid nas navdaja z zadovoljstvom. Zelo smo veseli, da smo končali neslavno serijo. Dobro smo stali na igrišču, v obrambi smo bili trdni in zanesljivi, v napadu pa dosegli dva gola, morda bi lahko še kakšnega več. Za uspeh je zaslužna celotna ekipa, saj so vsi igralci zelo dobro sodelovali v obrambnih akcijah z zapiranjem prostora,« je povedal Jan Oblak, ki je skupaj s Kevinom Kamplom in Renejem Krhinom blestel že v mladi reprezentanci do 21 let. Čeprav so vsi trije šele zapustili mlado vrsto, so za predstavo v petek v članski prejeli obilo čestitk. Oblak je kljub mladosti samozavestno poveljeval slovenski obrambi, za kar je po tekmi prejel tudi posebne pohvale Milivoja Novakovića, ki je z vrnitvijo v slačilnico vnesel nov veter.

»Ko stopiš v gol, moraš biti samozavesten, ker boš le tako naredil vse, kar si sposoben. Za vratarja je izredno pomembno, da ujameš prvo žogo na tekmi. Tudi če iz prvega strela prejmeš gol, se moraš pobrati, saj tekma traja 90 minut in se ne konča po enem strelu. Čeprav sem bil po lanski tekmi z Norveško v Oslu šele drugič v vratih slovenske reprezentance, ni bilo težav s komunikacijo s soigralci. Način pogovora je povsem enak kot v klubu,« je dodal Škofjeločan, ki je kot izjemno nadarjen vratar iz Olimpije že pri 17 letih prestopil v Benfico. Izpostavil je dvig samozavesti pred gostovanjem v Reykjaviku. Tudi podoba reprezentance v javnosti je zdaj precej boljša.

»Pred tekmo nisem čutil bremena negativne serije s štirimi porazi. Smo profesionalci, sestavni del nogometa je, da enkrat štirikrat zapored izgubiš, drugič pa desetkrat zapored zmagaš. Upam, da se bo zdaj krivulja uspehov dvignila navzgor,« je klepet sklenil Oblak in posebej poudaril, da ne pričakuje, da bo odslej reprezentančna enica. Pravi, da so vsi štirje vratarji složni in dihajo skupaj, ne glede na to, kdo je na igrišču, na klopi ali tribuni, ker je pomembna le zmaga.

Kje bo nadaljeval klubsko kariero, še ni znano. Član Benfice je minulo sezono sijajno branil kot posojeni igralec za Rivo Ave in bil štirikrat izbran v moštvo kroga. Želi si le, da bo v klubu, v katerem bo stalno branil.