Na tak način naj bi v EU pripomogli k varovanju svobode medijev in pluralizma v posameznih državah, so poudarili evropski poslanci, ki v resoluciji zahtevajo tudi zagotovitev uredniške in novinarske neodvisnosti, transparentnost lastništva medijev ter spoštovanje profesionalnih in etičnih standardov.

Prav tako so se evropski poslanci zavzeli za revidiranje direktive EU o avdiovizualnih medijih. Pozvali so tudi k prizadevanjem za izboljšanje delovnih razmer za novinarje.

Evropski poslanci so EU in država članice še pozvali, naj podprejo raziskovalno novinarstvo, "ki skrbi za nadzor nad demokracijo in razkriva kazniva dejanja". Prav tako bi morali znotraj EU vzpodbujati "etično novinarstvo". Organi za medijsko regulacijo bi morali vselej biti neodvisni, ustanoviti bi jih morali mediji sami.

Vodilne predstavnike javnih medijev bi morali izbrati glede na njihove odlike in izkušnje, ne pa po političnih ali strankarskih kriterijih, so še poudarili evropski poslanci. Ti so Evropsko komisijo tudi pozvali, naj prouči, kako sta kriza in vse večja negotovost delovnih mest vplivala na novinarsko srenjo.

Prav tako je Evropski parlament države članice pozval, naj vse čim prej dekriminalizirajo klevetanje.

"Kateri koli napad na novinarje je treba razumeti kot napad na svobodo medijev in na pravico državljanov do obveščenosti. Temeljni standardi, kot sta novinarska in uredništva svoboda, morajo veljati v vseh redakcijah. Zelo je pomembno, da imajo vse države članice transparentno in stabilno zakonodajo, ki bo ščitila novinarje in njihovo misijo nadzornikov v družbi," je poudarila avtorica poročila na to temo v parlamentu, evropska poslanka iz Romunije Renate Weber (ALDE).