Portugalski klub je izgubil že sedmi finale v evropskih tekmovanjih v zadnjih 51 letih. Za Benfico tako še vedno velja urok, ki ga je ob svojem odhodu po dveh zaporednih evropskih naslovih (1961, 1962) izrekel madžarski trener Bala Guttmann: »Brez mene ta klub ne bo zmagal v nobenem evropskem tekmovanju več.« Zadnji naslov leta 1962 je Benfica sicer osvojila prav v Amsterdamu.

Prvi navijači portugalskega in angleškega kluba so v Amsterdam prišli že v ponedeljek. Bistveno bolj glasni so bili pripadniki Benfice, ki so poskrbeli za manjši incident. Eden od Portugalcev je namreč v kanal z vodo porinil enega od navijačev Chelseaja. Londončani se za povračilne ukrepe niso odločili, saj so se držali svoje tradicije, da ne odgovarjajo na provokacije. Brigajo se izključno zase in za svoje moštvo, zato na gostovanjih sploh ne pojejo žaljivih pesmi za nasprotnika.

Odločneje so v tekmo krenili nogometaši Benfice. Iskali so zadetek, a v zaključku akcij so preveč komplicirali. Salvio, Cardozo in Rodrigo so bili gonilna portugalska sila, na drugi strani pa je bil Chelsea brez ideje. Kljub temu bi pred koncem prvega polčasa Londončani lahko povedli, ko je streljal kapetan Frank Lampard, a je bil vratar Benfice Artur na pravem mestu.

V enakem ritmu se je finale nadaljeval v drugem delu. Cardozo je v 51. minuti uspel zatresti Chelseajevo mrežo, toda pred tem je stal v prepovedanem položaju. Benfica je tako napadala, a brez uspeha. Kazen je prišla v 59. minuti, ko je Chelsea drugič na tekmi resno ogrozil portugalska vrata in zadel. Akcijo v treh potezah je začel vratar Petr Čech, na sredini igrišča se je žoge dotaknil Juan Mata, z golom pa je vse končal Fernando Torres. Dodaten zaplet se je dogodil v 68. minuti, ko je iz najstrožje kazni za Benfico zadel Cardozo. Pred tem je z roko v lastnem kazenskem prostoru igral branilec Chelseaja Azpilicueta. Ko je vse kazalo na neodločen izid in dodatnih 30 minut podaljška, je v sodnikovem podaljšku rednega dela igre odločil zmagovalca srbski branilec Branislav Ivanović ter poskrbel, da so Londončani lanskemu naslovu v ligi prvakov dodali novo lovoriko. vra