Na zamenjavo informacij so po besedah britanskega finančnega ministra Georgea Osborna pristale davčne oaze Anguilla, Bermuda, Deviški otoki, Montserrat ter Turks in Caicos, so poročali evropski mediji.

Britanska čezmorska področja so s pristankom na precej večjo raven transparentnosti v zvezi z bančnimi računi sledila podobnemu dogovoru, ki so ga podpisali Kajmanski otoki.

Projekt avtomatske izmenjave podatkov o lastnikih bančnih računov je plod dogovora Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije in Španije. Iniciativi se je že pridružila tudi Poljska, z letom 2015 pa bo sodeloval tudi Luksemburg. V prihodnje bi lahko na to pristala še Avstrija, ki je doslej zgolj pristala na pogovore o tem vprašanju.

Po veljavnih evropskih pravilih si morajo namreč članice unije pomagati v boju zoper izogibanje plačevanju davkov. Glede na pravila bo z januarjem 2015 izmenjava informacij o bančnih računih postala avtomatična, zajela pa bo tudi slamnata podjetja, življenjska zavarovanja ter pokojninske in nepremičninske naložbe.

EU se je za poglobljen boj zoper davčne utaje odločila, ker vsako leto s tega naslova izgubi 1000 milijard evrov prihodkov.