Da bi ekipi obdržali možnosti za obstanek, bi danes morali zmagati. A mreži se nista zatresli, tako da se Reading po eni sezoni vrača med drugoligaše, QPR pa se v nižji rang seli po dveh sezonah med angleško elito. V nevarnosti za izpad v nižji rang so še Wigan, Aston Villa in Newcastle.

»Igralcem sem dejal, naj čim prej pozabijo ta občutek, saj ni prijetno izpasti. Želim, da kaj podobnega ne bodo nikoli več občutili,« je po remiju dejal trener Readinga Nigel Adkins, ki je pretekli mesec na klopi zamenjal Briana McDermotta.

Nič boljše voljeni bil niti strateg QPR Harry Redknapp, ki se zaveda, da se bo klub prihodnjo sezono zelo težko vrnil med elito. »Pravzaprav o izpadu danes nisem razmišljal, saj je bil praktično neizbežen. Čaka nas še veliko dela, saj je v drugi ligi kar nekaj izvrstnih ekip.«

Kluba bosta zaradi izpada ob zajeten kos tri milijarde funtov vredne finančne pogače, ki jo prvoligaši dobijo od prodaje televizijskih pravic. Po nekaterih ocenah bo proračun obeh klubov skromnejši za kar 40 oziroma 50 milijonov funtov.

Nova člana premier league pa sta Cardiff City Etiena Velikonje in Hull City Roberta Korena.