Zraven se odpira dilema, ali to pomeni konec izjemno nadarjene generacije Borrusie, ki nikoli ne bo imela časa, da skupaj dozori v najboljšo ekipo na svetu. Moštvo bo namreč izgubilo idejnega vodjo, toda pozor – Borussio je pred dvema letoma zapustil tedanji ideolog Nuri Sahin, a strateg Jürgen Klopp je v globokem breznu talentov takoj našel ustrezne zamenjave in sestavil še boljšo ekipo.

»Ne vem, zakaj so novico o prestopu Götzeja objavili prav zdaj, a si znam predstavljati. Toda, če kdo pričakuje, da bo naša koncentracija manjša, kot bi bila sicer, se zelo moti. Zdaj si še bolj želimo zmage v polfinalu,« je zatrdil trener Borussie Jürgen Klopp. »Težko bi si zamislil slabši trenutek za objavo novice. Če obstaja lestvica od 0 do 10 o tem, kako slab trenutek je, bi dal oceno 9.« Klopp je razkril, da je za odhod Götzeja izvedel dan po napredovanju v polfinale. »Najprej sem bil ves dan vesel zaradi zmage nad Malago, nato sem bil zelo žalosten. Toda naši navijači so lahko veseli, ker smo lani za 17 milijonov evrov kupili Marca Reusa. Navijače prosim, naj pozabijo na šok in navijajo, kot niso še nikoli do zdaj,« je dejal Klopp. »Mario mi je povedal, da ga Josep Guardiola hoče v svojem projektu. Zdaj bo imel končno priložnost, da ga trenira ugleden strokovnjak, kar sem moral sprejeti.«

Na drugi strani je lahko objava takšne informacije izvrsten manever zavajanja javnosti, predvsem pa tekmeca. Podoben primer je bil leta 2007, ko je dan pred prvo tekmo osmine finala zaokrožila novica, kako sta se stepla Liverpoolova nogometaša Craig Bellamy in John Arne Riise. Nato sta bila najboljša igralca ob zmagi nad Barcelono, da je bila ironija še večja, pa sta zadetek proslavila z imitiranjem pretepa.

»Osebno ne poznam Götzeja in tega, kako se obnaša. Ne vem, ali bo to nanj vplivalo pozitivno ali negativno,« pa je bilo vse, kar je povedal trener Reala Jose Mourinho. Portugalski trener je prvič pri Realu napovedal začetno postavo že dan pred tekmo. »Vratar bo Diego Lopez, lahko pa vam povem tudi vse ostale nogometaše. Igrali bodo še Ramos, Pepe, Varane, Coentrao, Khedira, Xabi Alonso, Cristiano Ronaldo, Özil, Higuain in Di Maria.« Slednji je v Dortmund prispel šele danes, daj je včeraj postal očka hčerke. »Di Maria je edini, ki med naštetimi morda ne bo začel,« je dejal Mourinho.

Verjetni postavi, Borussia Dortmund: Weidenfeller; Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer; Gündogan, Bender; Blaszczykowski, Götze, Reus; Lewandowski. Real Madrid: Diego Lopez; Ramos, Pepe, Varane, Coentrao; Khedira, Xabi Alonso; Özil, Cristiano Ronaldo, Di Maria; Higuain.