Na kakšno Barcelono se pripravljate – z Messijem ali brez Messija?

Po informacijah, ki jih imam, je Messi v zadnjih dneh treniral povsem normalno in bo igral od prve sekunde. Vemo, da ima Messi težave z mišicami, toda v soboto ni igral predvsem zaradi preventivnih razlogov. Kljub temu Barcelona ni samo Messi, saj ima tudi Iniesto ter druge izvrstne nogometaše. Gre za odlično ekipo.

Koga pri Barceloni pričakujete v obrambi namesto kapetana Puyola?

V soboto je prvo tekmo igral Abidal. Zelo sem vesel, da se je vrnil. Je izreden športnik kot nogometaš in kot oseba. V obrambi lahko igra tudi Bartra, toda to za nas sploh ni pomembno, saj bomo igrali enako ne glede, kdo bo v obrambi Barcelone. Povsem nam je jasno, kako moramo igrati proti Barceloni.

Barcelona bo nastopila že v šestem zaporednem polfinalu lige prvakov.

To je ekipa, ki je v zadnjem času najbolj prevladovala v mednarodnem nogometu. Ima jasno vizijo igre. Nogometaši se razvijajo v La Masii, skupaj odraščajo in se spoznavajo, kar je največja prednost Barcelone.

Kaj si mislite o vašem nasledniku Pepu Guardioli?

Sem njegov velik oboževalec še iz časov, ko je bil nogometaš, enako je zdaj, ko je trener. Imava zelo dober odnos. Ko ste me spraševali, ali ga bom poklical pred tekmo z Barcelono, je bilo žaljivo tudi zanj. Jaz zagotovo ne potrebujem nasvetov, saj poznam Barcelono tako dobro kot Bayern.

S kakšnimi občutki se boste upokojili?

Kadar si na tej ravni, kot sem trenutno, potem lahko rečem, da bom odšel skozi velika vrata. Moj ponos ne bo odvisen od uspeha v ligi prvakov.

Kako bi ocenili svoj Bayern?

Sem uslužbenec kluba, toda Bayern trenutno igra najbolj moderen nogomet v svoji zgodovini. Ponosen sem, da imam dober odnos z vsemi igralci in trenerji. To je lep občutek.

Kako potekajo zadnje priprave na tekmo z Barcelono?

Lahko predvidevaš številne stvari, analiziraš nasprotnika na vse možne načine, a na koncu je najbolj pomembna intuicija. Ključno je lahko že to, da ne podležeš atmosferi na tribunah.

Kdo je v prednosti v napadu? Pizarro ali Gomez?

Dobro je, da imam na voljo dva igralca, ki sta na najvišji ravni. Prvi je najboljši tuji strelec bundeslige vseh časov, drugi je bil lani najboljši nogometaš v Nemčiji, saj je v ligi prvakov dosegel dvanajst golov. Srečo imam, da sta oba v moji ekipi. Z obema se bom pogovoril, nato pa bom sprejel končno odločitev.

Kako močno se je spremenil nogomet, odkar ste leta 1998 osvojili ligo prvakov kot trener Reala?

Spremenili so se odtenki. Igralci imajo zdaj manj prostora in časa za sprejemanje odločitev. Vse poteka hitreje. Še bolj prideta do izraza taktika in tehnika. Ekipa kot celota je bolj pomembna, a še vedno obstajajo nogometaši, ki delajo razliko. Pri Barceloni je to Messi, toda glavna moč Barce je kolektivna igra. vra