Bratuškova je odgovarjala tudi na vprašanje poslanca SD Matjaža Hana, ki je spraševal o položaju delavcev in podjetij, o gospodarskem in socialnem razvoju. Prepričan je, da je vlada dolžna zaposlenim pokazati »da nam je mar in ne, da nam je mar samo do interesov kapitala«. Ob tem je poudaril, da nič ne pomaga vložen trud v konsolidacijo javnih financ, če nam propadajo številna podjetja, ki bi se jih dalo z malo truda in politične volje rešiti.

Za zagon gospodarstva je ključna sanacija bank

Predsednica vlade je izpostavila, da je za sam zagon gospodarstva ključna sanacija bank in to na način, da bodo spet sposobne servisirati gospodarstvo. Samo s prenosom terjatev na slabo banko temu ne bo tako, je dejala.

Izpostavila je zakon o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah. »Glavne spremembe na tem področju so uvedba dodatnih oblik državnih pomoči, s tem, da se k obstoječim oblikam dodaja še možnost reševanja in prestrukturiranja družb v težavah s kapitalsko naložbo. Z zakonom se ukinja omejitev največjega zneska državne pomoči posameznih družb, ki je bil do sedaj 10 milijonov,« je pojasnila.

Pomagati je treba dobrim podjetjem

Poudarila je, da obenem iščejo tudi dodatne ukrepe s SID banko, s Slovensko odškodninske družbo in Banko Slovenije, ki je že naredila študijo, katerim podjetjem bi bilo smiselno pomagati. »Pomagati je treba dobrim podjetjem, tistim, ki bodo ostali gonilna sila v gospodarstvu v naši državi,« je dejala in dodala, da bodo sredstva od prodaje podjetij vrnili gospodarstvu.