Nabor leta 2003 je bil v ligi NBA popolnoma v znamenju LeBrona Jamesa. Mediji so takrat golobradega košarkarja spremljali na vsakem koraku že v srednji šoli in ga kovali v novega Michaela Jordana. Drugim sodelujočim na naboru je tako ostalo mesto v senci, a so si v najboljši košarkarski ligi na svetu nato ustvarili veliko ime. Takšna primera sta Chris Bosh in Dwyane Wade, ki sta trenutno Jamesova soigralca pri Miamiju. Z velikimi pričakovanji je moštvo Denver Nuggets takrat izbralo Carmela Anthonyja, ki pa je po šestih letih Kolorado zapustil in se preselil k New York Knicks. V velikem jabolku sprva ni blestel, v letošnji sezoni pa je doživel preporod, svoje moštvo popeljal v končnico in bil obenem najboljši strelec rednega dela lige.

Otroštvo Carmela Kyama Anthonyja ni bilo lahko. Pri samo dveh letih je izgubil očeta, Carmelo Iriarte je umrl zaradi odpovedi jeter. Njega in druge tri otroke je v Baltimoru tako vzgajala mati Mary, ki je kot gospodinja komaj preživljala družino. A to ni bila njena edina skrb. Droge so bile na ulicah Baltimora v tistem času nekaj vsakdanjega, celo tako zelo, da je imelo mesto vzdevek lekarna. A dobra vzgoja je zalegla, da otroci niso zašli v težave, Mary pa je Carmela posebej gnala, da je bil priden v šoli. Košarko je vzljubil v mladih letih, resno pa jo začel jemati šele, ko je v prvem letniku srednje šole izgubil mesto v ekipi. Dodatni centimetri, ki jih je pridobil zaradi rasti, in trdo delo so mu omogočili, da je že v drugem letniku postal lokalni zvezdnik, njegovo ime pa se je hitro znašlo v beležnici številnih oglednikov s priznanih univerz.

Dirko za njegovo naklonjenost je dobil Syracuse, a če je želel Anthony zadostiti strogim akademskim standardom omenjene univerze, se je moral prepisati na Oak Hill Academy, privatno srednjo šolo, ki je bila znana po tem, da je šlo skozi njena vrata kar nekaj NBA igralcev. Prehod je bil za Carmela težak, a je vztrajal in s časom dvignil povprečje ocen ter močno izboljšal igro. Kljub temu ni ubral poti, ki sta jo ubrala LeBron James ali Kobe Bryant. Ni imel namreč občutka, da je že po končani srednji šoli pripravljen na ligo NBA, zato je izpolnil obljubo in se leta 2002 vpisal na Syracuse. Že prvo leto je blestel in svoje moštvo popeljal do naslova prvaka v univerzitetni ligi NCAA ter prejel nagrado za najboljšega igralca sezone.

Neverjetno leto je Anthonyja pripeljalo do spoznanja, da je v letu dni na univerzi dozorel in da je pripravljen na ligo NBA. Kot tretjega ga je na naboru izbral Denver Nuggets. Moštvo iz Kolarada je bilo prepričano, da je z njim zadelo sedmico na loteriji, in bilo sprva z njegovimi igrami več kot zadovoljno. Hitro je postal redni udeleženec tekem vseh zvezd, 10. decembra leta 2008 pa s 33 točkami v eni sami četrtini na tekmi proti Minnesota Timberwolves izenačil rekord lige NBA. Kljub temu da je Denver dosegal solidne rezultate, pa klub s Carmelom nikoli ni postal eden glavnih kandidatov za naslov prvaka, kot so si vodilni predstavljali tistega večera, ko so ga izbrali na naboru. Sredi sezone 2010/11 so tako svojega zvezdnika poslali k New York Knicks, kar je očeta sina Kiyana zelo razveselilo. Dolgo si je namreč želel, da bi igral v rodnem New Yorku, ki je z njegovim prihodom po številnih letih suše znova postal eden od kandidatov za naslov prvaka. V letošnji sezoni je s povprečjem 28,7 točke na tekmo kot drugi košarkar v zgodovini kluba postal najboljši strelec rednega dela sezone. To je do sedaj uspelo le še Bernardu Kingu v sezoni 1984/85.

Kljub temu da je Anthony svojega očeta, ki je prihajal iz Portorika, izgubil pri vsega dveh letih in na njega nima skoraj nobenega živega spomina, pa izredno ceni stvar, ki jo je Carmelo starejši zapustil za seboj. »Oče je pisal poezijo. Imam celo knjigo njegovih del. Pretežka je, da bi jo nosil s seboj, toda ko sem doma in ko potrebujem motivacijo, jo vedno znova rad prebiram,« razkriva Carmelo Anthony. V mladosti je redno obiskoval Portoriko, po uspehu v svetu košarke pa tam zgradil veliko košarkarskih igrišč z namenom, da bi kateri od tamkajšnjih otrok uresničil sanje in nekoč zaigral v ligi NBA.

»Sanje se velikokrat uresničijo. Želim, da otroci vedo, da se tudi iz Portorika lahko prebijejo v najmočnejšo ligo na svetu.« Kljub temu da je bil rojen in vzgojen v Združenih državah Amerike, je Anthony na svoje korenine izredno ponosen. Celo tako zelo, da si je na desno roko vtetoviral zastavo Portorika.

In če Melo, kot je vzdevek Antonyja, otroke spodbuja k razmišljanju o tem, da se sanje lahko uresničijo, podobno meni tudi sam. Glavni cilj, h kateremu stremi, je, da bi v dresu New York Knicks osvojil naslov prvaka lige NBA. Prvega za klub iz velikega jabolka po letu 1973. »To bi bila smetana na torti. Trdo delam, da bi nekoč s pokalom Larryja O'Briena paradiral po ulicah Manhattana. To je glavna misija, ki sem si jo zadal do konca kariere. V New Yorku želim pustiti svoj pečat.«