Vtis, da angleška paradigma začenja popuščati, je okrepil pretep med Millwallovimi navijači in policijo na Wembleyju. Sledili so neredi v Newcastlu po izgubljeni tekmi z rivali iz 16 kilometrov oddaljenega Sunderlanda, na katerega klopi je kot trener sedel Paolo Di Canio, kontroverzni Italijan, deklarirani privrženec lika in dela Benita Mussolinija, obenem pa avtor slej ko prej najbolj ferplej poteze v zgodovini angleškega nogometa. V Newcastlu se je ob zmagi nad domačini v dragi obleki metal po tleh, pri čemer smo manj seznanjeni po tem, ko so se v mestu zgodili izgredi, lahko izvedeli, da se Newcastle in Sunderland ne marata še iz 17. stoletja, torej iz časa angleške državljanske vojne, ko so prvi podpirali kraljevino, drugi pa parlament.

Pestro. Ob tem, da se na Otoku prepirajo tudi o tem, ali na državne stroške pokopati Margaret Thatcher, najbolj osovraženo otoško politično osebnost med navijači. Ne samo zaradi zatrtja delavskih protestov. Njena vlada je bila pač tista, ki je po heyselski tragediji leta 1985, ko so Liverpoolovi navijači s svojo agresijo posredno povzročili smrt 39 navijačev Juventusa, prva uvedla protinavijaške zakone in izločila angleške klube iz mednarodnih tekmovanj za obdobje petih let. Posledično je tudi postavila ograjo na stadionu Hillsborough, kjer je štiri leta kasneje, leta 1989, v gneči umrlo 96 ljudi. Šele nedavno so razkrili, da enostavno ni res, da so bili za tragedijo krivi navijači (med drugim se jih je obtoževalo, da so urinirali po hrabrih policistih), ampak da je to dolga leta veljalo zato, ker je policija v sodelovanju z mediji prikrivala podatke, ki so dokazovali krivdo policije in organizatorjev.

A kot že rečeno, Anglija, v kateri protihuliganska paradigma, kakršno je zasnovala Thatcherjeva, popušča prav v času, ko je zapustila svet, ta teden ni bila osamljena. »Na gobec« ideologija med življem – pretežno med tistim, ki ni pobral visokih bančniških bonusov – pridobiva veljavo, politiki pa se nad njo zgražajo po službeni dolžnosti. Tudi pri nas, v deželi, kjer so pri nogometu nemalokrat v akciji zgolj navijači. V zavetrju drugih afer so bile v začetku marca sprejete novele policijskega zakona, ki je znan kot »navijaški zakon«. Kakopak pa ne gre zanemariti še enega preprostega dejstva. Da se je razpočila pomlad in da so junčki začutili višek energije.