V času debelih krav, ko so evropski velikani na čelu s španskimi, italijanskimi in angleškimi klubi zapravljali, so nemški večinoma živeli v skladu s svojimi zmožnostmi. Niso najemali megalomanskih kreditov, kot jih je na primer madridski Real. Kratkoročen učinek je bil negativen, kajti niti Bayern ni bil konkurenčen najboljšim v Evropi. A dolgoročni je pozitiven. Medtem ko se številni nogometni klubi otepajo finančnih težav, so nemški nogometni kolektivi dobro stoječi. Bundesliga cveti, stadioni so polni, Bayern, Borussia, Schalke..., si lahko privoščijo vse dražje nogometaše. K temu je nekaj dodal še zagon, ki ga je povzročilo svetovno prvenstvo v Nemčiji leta 2006 in rezultati so tu.

Španska zgodba o uspehu stoji na drugačnih temeljih, ki se zdijo manj trdni. Zloglasna španska kriza ni obšla nogometa, česar pa ne bi mogli (vsaj za zdaj) trditi za Barcelono in Real, ki sta posebnost. Madridski in katalonski velikan sta izrazito (bolj kot kateri koli drug) transnacionalna kluba, ki sta preveliki globalni uspešnici, da bi se ju dotaknile enake težave, kot so se manjših klubov v la ligi.

Medtem ko za nemški nogomet ni bojazni, je vprašanje, koliko časa še lahko Barcelona in Real, od katerih se izdatno napaja tudi reprezentanca, ostaneta nedotakljiva.