Kot kaže letno poročilo, danes objavljeno na spletni strani Ljubljanske borze, je dobiček iz poslovanja (EBIT) upadel za 31,1 odstotka na 5,22 milijona evrov.

Družba je kljub manjšemu prometu glede na leto 2011 in glede na načrte ustvarila 5,19 milijona evrov čistega dobička, kar je malo pod ravnjo iz leta 2011 in 11,6 odstotka pod načrti, so zapisali v poročilu.

Upad poslovnih prihodkov, ki so 4,6 odstotka pod načrti, je posledica zmanjšanja prometa slovenskega letalskega prevoznika Adrie Airways, zaradi česar so imeli nižje prihodke od letaliških storitev in zemeljske oskrbe na domačem trgu. Prihodki od letaliških storitev in zemeljske oskrbe na tujem trgu so ostali na ravni leta 2011.

»Leta 2012 smo občutili posledice nadaljnjega ohlajanja gospodarstva doma in v Evropi. Zaradi strategije domačega prevoznika smo se srečali s padcem prometa in posledično prihodkov na domačem trgu,« je zapisala uprava.

Na letališču so oskrbeli za 12,5 odstotka manj potnikov in imeli za 10,8 odstotka manj premikov letal. Upad je bil od načrtovanega (pri potnikih je dosežen 90,9-odstotno, pri premikih letal pa 91,6-odstotno) višji predvsem zaradi občutno manjšega prometa Adrie Airways.

Ta je namesto predvidenega sedemodstotnega znižanja števila prepeljanih potnikov prepeljala skoraj 17 odstotkov manj potnikov. Tudi promet tujih letalskih prevoznikov s 7,2 odstotka manj potniki

kot leta 2011 ni dosegel načrtov.

Tudi v tovornem prometu skupaj ni bilo rasti. Oskrbeli so nekaj več kot 17.000 ton tovora, kar je 13,4 odstotka manj kot predlani.

Družba glede na napovedi letos še ne pričakuje pomembnega izboljšanja splošne gospodarske situacije. Ker se število prepeljanih potnikov pri Adrii Airways ne znižuje več in ker se povečuje obseg prometa tujih letalskih prevoznikov v tem letu, za letos napovedujejo rahlo, 2,2-odstotno zvišanje števila potnikov.

Z aktivnim trženjem si bodo še posebej prizadevali za ohranjanje čim več linij domačega prevoznika, zvišanje števila letov in potnikov tujih prevoznikov, sledili pa bodo tudi cilju na področju prometa, ki ga na letališču opravijo nizkocenovni prevozniki. Zadovoljni so, da jim je v zadnjem lanskem četrtletju s prevoznikom Wizz Air uspelo razširili ponudbo cenovno najdostopnejših letov z letališča.

Pri tovornem prometu so zaradi zmanjševanja gospodarske aktivnosti v Sloveniji previdnejši in načrtujejo 3,9-odstotno zmanjšanje skupne teže oskrbljenega tovora.

Družba letos pričakuje 24,8 milijona evrov poslovnih prihodkov, EBIT naj bi znašal 5,3 milijona evrov, čisti dobiček pa pet milijonov evrov.

Nadzorni svet je soglašal s predlogom uprave, da bi iz bilančnega dobička v višini okoli 2,6 milijona evrov za izplačilo dividend namenili 1,8 milijona evrov. Dividenda na navadno delnico bi znašala 0,43 evra bruto, dividenda za prednostno delnico, sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela, bi znašala skupaj 0,54 evra na delnico.