Vlada bi lahko že jutri po naših informacijah imenovala nov nadzorni svet Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki do ustanovitve Slovenskega državnega holdinga (SDH) in sprejema klasifikacije naložb upravlja z državnim premoženjem. V nadzornem svetu Soda, ki bi ga morala vlada po nekaterih napovedih zaradi prihajajočih skupščin Petrola in Luke Koper imenovati že včeraj, a se to ni zgodilo, naj bi po neuradnih informacijah po novem sedeli: Samo Lozej, prvi mož Termoelektrarne Toplarne Ljubljana (PS), donedavni namestnik direktorja Elesa Aleksander Mervar (DL), Otmar Zorn iz podjetja Iskra zaščite (SD), direktor družbe Petrol maloprodaja Roman Dobnikar (SD), Stane Seničar (DuSUS), ki je že bil član nadzornega sveta Soda v času Janševe vlade in Sonja Šinigoj, direktorica podjetja SAOP. Zamenjavi nadzornikov bodo zagotovo sledile spremembe v upravi Soda, ki naj bi jo znova vodil Tomaž Kuntarič.

Hkrati naj bi vlada novi upravi Soda »olajšala« upravljanje državnega premoženja. Kot smo že poročali, se je zakon o SDH v vmesnem obdobju izkazal za neoperativnega, saj je potrebno zgolj za sklic skupščine, glasovanje na skupščinah, imenovanje nadzornikov soglasje dveh ministrstev, vladno odločanje, odločanje na matičnem odboru državnega zbora in nato še na parlamentarni seji. Iz predloga novele zakona o SDH, objavljene na spletnih straneh vlade, izhaja, da vodstvu Soda v prehodnem obdobju ne bo potrebno po soglasje v državni zbor, ampak zgolj na vlado. Ta bo odločala na predlog za naložbo pristojnega ministrstva, ki pa bo moral še vedno pridobiti soglasje ministrstva za finance.

Soglasje državnega zbora pa bo še vedno potrebno za razpolaganje z naložbami, to je obremenitev, prodajo, zamenjavo ali kak drug pravni posel, ki bi naložbo države, s katero je prej upravljala Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), prenesel na katero koli drugo osebo. Soglasje državnega zbora bo potrebno za naložbe, katerih knjigovodska vrednost presega 20 milijonov evrov, ali če dosega delež Republike Slovenije najmanj 25-odstotni lastniški delež ali delež glasovalnih pravic. Soglasje državnega zbora pa bosta potrebovala tudi Sod in Kapitalska družba (Kad) za svoje naložbe, ki bi jih želela prodati, in sicer v primeru, da te presegajo vrednost 20 milijonov evrov ali 25-odstotni delež. Jima pa ne bo potrebno pridobiti soglasja državnega zbora zgolj za upravljanje s svojimi naložbami.

Očitno pa trenutna koalicija še ni sprejela dokončne odločitve glede tega, ali bo SDH zgolj upravljalec državnega premoženja ali pa bodo nanj dejansko prenesli lastniške deleže Republike Slovenije. Rok, do katerega bi morala biti izvedena dokapitalizacija SDH z naložbami Republike Slovenije, so namreč zgolj podaljšali z enega meseca po uveljavitvi klasifikacije naložb na dve leti po uveljavitvi klasifikacije. Bi pa iz zakona črtali določbo, po kateri bi SDH dokapitalizirali s Skladom za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek). Poleg poenostavitve upravljanja z državnim premoženjem pa uvaja novela zakona o SDH tudi nadzor računskega sodišča nad poslovanjem holdinga in njegovih odvisnih družb. Računsko sodišče bi v skladu s predlogom novele lahko revidiralo tudi družbe, banke in zavarovalnice, ki so v več kot 50-odstotni neposredni lasti SDH, države in občin.