Za nakup Peka je državna komisija kot najboljšega ponudnika izbrala osiješko podjetje Osimpex. Odločitev o prodaji družbe bo morala potrditi še vlada.

Od prodaje Peka bodo lastniki, med katerimi so poleg Republike Slovenije (66,80 odstotka delnic) še državno podjetje DSU (25,23 odstotka delnic), Gorenjska banka (5,86 odstotka delnic) in SKB banka (2,11 odstotka delnic), prejeli dva milijona evrov. To je sicer milijon evrov manj, kot je za nakup obubožane tržiške družbe ponujal Blue Rose Trust Fund s sedežem v davčni oazi Delaware. Toda ponudba, ki je bila izbrana, je, upoštevajoč še druge dejavnike, bistveno boljša od druge ponudbe. Osimpex bo namreč Peko dokapitaliziral s štirimi milijoni evrov, s čimer bo družba dobila nujno potreben svež kapital. Ker je konec leta 2011 država v družbo vložila šest milijonov evrov, je Peko od takrat iskal zasebnega vlagatelja, ki bi prispeval najmanj 1,2 milijona evrov oziroma 20 odstotkov državnega vložka. V prihodnjih petih letih pa se je Osimpex zavezal v razvoj družbe vložiti skupaj dva milijona evrov oziroma 400.000 evrov na leto. Od okoli 380 delavcev, kolikor jih Peko zaposluje v Sloveniji, se je hrvaško podjetje zavezalo, da bo najmanj pet let obdržalo 280 zaposlenih. Za vse zaveze bo Osimpex predložil ustrezne garancije. Po drugi strani Blue Rose Trust Fund po naših informacijah ni bil pripravljen na nikakršna vlaganja v družbo, prav tako pa ni bil pripravljen z ničimer jamčiti za ohranitev delovnih mest, pripravljen je bil plačati le tri milijone evrov kupnine.

Predsednik Pekove uprave Janez Sajovic je včeraj dejal, da je seznanjen le s tem, da je komisija včeraj sklenila prodajni postopek. »Ko bodo znane vse podrobnosti, bom lahko komentiral izbiro novega lastnika,« je dejal. Pred dnevi je Sajovic pojasnil, da bi moral za vzpostavitev mednarodne konkurenčnosti kupec v proizvodnjo Peka vložiti najmanj od štiri do pet milijonov evrov. sm