Delničarji Salusa, ki obvladuje kar okoli četrtino slovenskega trga z zdravili na debelo, bodo na skupščini 26. aprila odločali o razdelitvi družbe na dva dela. Celotno osnovno dejavnost naj bi po načrtih uprave pod vodstvom Mihe Lavriča oddelili na novoustanovljeno družbo Salus Veletrgovina, ki bi prevzela tudi vseh 140 zaposlenih.

Novoustanovljena družba, ki bi bila v 100-odstotni lasti Salusa, bi prevzela glavnino premoženja, vključno z novim distribucijskim centrom v Ljubljani. Skupno naj bi na novoustanovljeno družbo prenesli za skoraj 65 milijonov evrov premoženja, medtem ko bi na matični družbi ostalo za slabih 20 milijonov evrov naložbenih nepremičnin, depozitov in obveznic. »Zaradi visokih prihodkov, ki jih Salus ustvari z najemninami in finančnimi naložbami, trenutni in bodoči kupci ter dobavitelji nimajo pravih podatkov o poslovanju družbe iz njene osnovne dejavnosti,« razloge za razdelitev družbe pojasnjuje Lavrič, ki naj bi skupaj s članom uprave Žigom Hiengom vodil tako matično družbo Salus kot tudi novo hčerinsko družbo.

Salus se je sicer lani soočal s kar 16-odstotnim padcem prodaje, medtem ko se je čisti dobiček znižal za 21 odstotkov, na 2,7 milijona evrov. Na lanskoletni padec prodaje in dobička je negativno vplivala zlasti prekinitev sodelovanja z Lekarno Ljubljana pod vodstvom Marka Jakliča, ki je pred dvema letoma ustanovila svojega veledrogerista (LL Grosist). Prav Lekarna Ljubljana je bila vrsto let največji kupec Salusa, lani pa je obseg poslovanja z ljubljanskim veledrogeristom zmanjšala za kar 36 milijonov evrov oziroma za visokih 90 odstotkov.

Kljub padcu dobička in prihodkov pa namerava Salus delničarjem letos izplačati za skupno tri milijone evrov dividend. Bruto dividenda za delnico bo tako znašala 25 evrov, kar vključuje tudi že izplačano vmesno dividendo v višini deset evrov za delnico. Delničarji bodo na skupščini odločali tudi o umiku sklada 6,6 odstotka lastnih delnic, ki jih je Salus odkupil v zadnjih letih. mp