Svet se nadeja, da se bo to zgodilo v torek, stavka pa se bo danes zaključila ob 15. uri, ko bodo proizvodni delavci odšli domov, uro kasneje pa tudi režijski.

Okrog 90 zaposlenih v Kivu, ki od avgusta lani prejemajo le akontacijo plač, problem pa so tudi neplačani prispevki za socialno in pokojninsko zavarovanje, od vodstva družbe zahtevajo plačilo vseh odprtih terjatev do 28. marca. Gre za izplačilo plač, nadur in potnih stroškov.

Po navedbah Sveta si zaposleni želijo nadaljevanje proizvodnje, vendar če ne bodo njihove terjatve poplačane do omenjenega roka, ne izključujejo tudi možnosti predloga za stečaj. Nekateri delavci namreč na osebnih računih nimajo niti za kilogram starega krompirja, v primeru stečaja pa bi bili delno poplačani iz jamstvenega sklada.

Kreča, ki je sicer danes prišel v podjetje, a za javnost ni dajal izjav, pa je prejšnji teden napovedal, da po 20 letih odstopa kot direktor in družbenik Kiva. Novi družbenik je Andrej Urek iz podjetja D&G s Pragerskega.

Delavci se po Svetovih besedah z Urekom ne bodo pogajali, dokler ne bo vpisan v lastniško strukturo Kiva, do takrat pa bi se najraje pogajali s Krečo.

Svet meni, da ni veliko upanja za poplačilo njihovih terjatev, ker je matična družba Kiv ves denar prenesla na hčerinske družbe. Po njegovi oceni ima Kiv dovolj naročil, vendar nima denarja za poplačilo terjatev in materiala. Kreča pa je pred dnevi za eden izmed slovenskih časnikov ocenil, da možnosti za rešitev Kiva obstajajo.

Delavci sicer razmišljajo, da bi sami vstopili v lastniško strukturo, odkupili določene terjatve in ustanovili neko novo podjetje, ki bi ohranilo vseh 90 delovnih mest. Naš cilj ni zaustavitev proizvodnje Kiva, ki deluje po celem svetu in 90 odstotkov proizvodnje izvozi, temveč njena ohranitev, je še dejal Svet.