Strah je bil odveč, zmagal je nogomet. Tekma leta na Hrvaškem je minila brez večjih incidentov. Za miren zaključek so zaslužni tudi hrvaški nogometaši, saj so z zmago z 2:0 poskrbeli, da so njihovi navijači med proslavljanjem pozabili na sosedska nesoglasja.

Kar 50 televizijskih postaj je odkupilo pravice za neposredni prenos tekme, dvoboj pa je bil predvajan v 120 državah. »Kmalu bomo vstopili v Evropsko unijo, zato prosim navijače, da pokažejo, kako lepa je Hrvaška,« je pol ure pred tekmo dejal predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker. Očitno mu je uspelo pomiriti Evropsko nogometno zvezo (Uefa), da bo poskrbljeno za mir, saj v Zagreb ni pripotoval njen predsednik Michel Platini, ki je sprva napovedal, da bo na prišel na lastne oči preveriti varnost in organizacijo.

Brez težav kljub temu ni šlo. V Zagrebu so priprli petinšestdeset ljudi, predvsem zaradi alkoholiziranosti. Da ne bi prišlo do hujših neredov, je poskrbela policija, ki je nekaj ur pred tekmo vdrla v prostore zloglasne navijaške skupine Bad Blue Boys in popisala vse prisotne.

Številni varnosti ukrepi, za kar je mesto Zagreb odštelo 100.000 evrov (750.000 kun), pa niso mogli preprečiti navijaških napevov, ki so bili uperjeni proti srbskemu narodu. K mirni atmosferi niso pripomogli niti organizatorji, saj so na stadionu Maksimir v zvočnike spustili nacionalistične pesmi Marka Perkovića Thompsona. Pričakovano je bila izžvižgana srbska himna, medtem ko so srbski nogometaši hrvaški himni zaploskali. Odnosi med igralci so bili mirni, saj so si po vseh prekrških športno segli v roko.

Hrvaška izbrana vrsta je z zmago nad Srbijo nadaljevala izjemno uspešnost proti reprezentancam iz nekdanje skupne države Jugoslavije, saj je na 24 tekmah le enkrat izgubila. In to proti Makedoniji, ki jo je tedaj še vodil sedanji slovenski selektor Srečko Katanec. Včeraj sta sicer že v prvem polčasu zadela oba hrvaška napadalca Mario Mandžukić in Ivica Olić.

Hrvaška ima v skupini A sedaj devet točk prednosti pred Srbijo, njena edina tekmica za preboj na svetovno prvenstvo pa je Belgija. Hrvaški selektor Igor Štimac je lahko vesel tudi zato, ker je zaupanje opravičil 18-letni Mateo Kovačić, ki je včeraj debitiral v hrvaški reprezentanci. »Kovačića sem bil prisiljen dati v igro, saj moramo Hrvati ustvarjati igralce. Odlično je igral v Dinamu, Inter je zanj plačal veliko denarja, zato sem mu moral zaupati tudi jaz. Debitiral je odlično,« je dejal Štimac. Žarel je tudi mladi Mateo Kovačić: »Bil sem pod pritiskom, toda vsi so mi pomagali. Šele na dan tekme sem izvedel, da bom igral v prvi postavi.«

Zaradi poraza se je pod velikim pritiskom znašel srbski selektor Siniša Mihajlović. Takoj na začetku tiskovne konference je bil soočen z novinarjevo opazko, da je tekmo izgubil že v slačilnici, saj je na igrišče poslal slabo začetno enajsterico, kar naj bi kazalo na njegovo trenersko neznanje. »Prav nič me ne zanima vaše mnenje, saj vi prodajate novice, jaz pa govorim o nogometu,« je odgovoril Mihajlović. »Zasluženo smo izgubili proti boljši reprezentanci. Sem najbolj odgovoren za poraz, a odstopil ne bom. Atmosfera je bila odlična. Takšne tekme bi igral vsakih pet dni. Ne zanima me, kako bodo v Beogradu reagirali hrvaški nogometaši. Videli smo, da so naši v Zagrebu ploskali hrvaški himni.«