Slovenski nogometaši so včeraj v Stožicah opravili zadnji trening pred današnjo tekmo z Islandijo, ki se bo začela ob 18. uri. Selektor Srečko Katanec je pred drugo tekmo na klopi Slovenije v svojem drugem mandatu strnil vtise. Vprašljiv je nastop poškodovanega Valterja Birse, Bojan Jokić je nared.

O agresivnosti

Jasno je, kaj morajo fantje delati. Saj jim vendar trenerji ne govorimo, naj stojijo daleč od tekmecev. Če določenih elementov ne izvajaš na tej ravni, pa plačaš. Potem gre za kakovost igralca, ali je v določenem trenutku utrujen ali ne. Zakaj se določene napake na tekmi dogajajo, ne more nihče vedeti. Nogomet je kolektivna igra, v kateri se dogajajo napake posameznikov. Preveč pozornosti posvečamo napakam, kajti te se dogajajo tudi na višji ravni. Dober primer je tekma Barcelona – Milan. Slednji je imel takšno priložnost, kakršne ne vidiš niti pri 15 let starih fantih – da igralec iz avt linije brcne žogo 50 metrov daleč in gre njegov soigralec sam proti golu. Kaj so tam počeli igralci Barcelone, se lahko vprašamo. K sreči Milan gola ni dal in je bil potem rezultat 4:0. Fantom smo dali informacije, kaj nas čaka. In še enkrat povem: čaka nas zelo težak tekmec, ki se ga ne bojim, a ga spoštujem. Islandci veliko tečejo, si pomagajo. To je osnova pri manjših reprezentancah, med katere sodimo tudi mi.

O posledicah ob morebitnem neuspehu

Ne razmišljam o tem, kaj bo, če zmagamo, niti kaj bo, če izgubimo. To je le ena tekma. Nimamo takega kadra, da bi lahko kdor koli govoril, da se bomo komu odpovedali. Mladi, ki so v tujini, se ne razvijajo na način, kot bi se lahko. Strokovni štab bo delal, kot mora. Storili bomo vse, kar se da, in potem sestavili mozaik. Ne vem, zakaj so v preteklosti pri nas govorili, da so pri 32 letih nekateri stari. Eidur Gudjohnsen pri Islandiji že dolgo časa sedi na klopi. Pa je igralec, kakršnih je imela Slovenija zelo malo. V soboto bo le nov dan. Upam, da bomo imeli tri nove točke, se pa v nobenem primeru ne bo nič drastičnega spreminjalo. Verjemite mi.

O sistemu igre

Sistem boste videli, ko bo ekipa prišla na igrišče. Sistemi ne igrajo. Bistveno je, kakšen je pristop, agresivnost. Od začetka se sistem postavi, potem je vse odvisno od kakovosti. Najboljši sistem je, če napadaš s čim večjim številom nogometašev in če se na drugi strani s čim večjim številom nogometašev tudi braniš.

O Milivoju Novakoviću

Profesionalno dela. Malo ga je zmotila nevšečnost z zobom. Škoda je bilo, da ga že v preteklosti ni bilo zraven. Z njim je vse v redu, nobenega problema ni.

O igranju reprezentantov v klubih v prvem in drugem mandatu

Ne želim delat primerjav. V prvi generaciji so bili nogometaši, ki so bili rojeni in vzgajani v drugem nogometu. Bili so drugi časi. Tudi v tujino se ni dalo iti tako zlahka kot zdaj. Če izkušen igralec v klubu ne igra, je drugače, kot če ne igra mladenič. Poklical sem trenutno najboljše. Vem, da so stoodstotno z glavami prisotni in da si vsi želijo zmagati. To je bistveno. Kaj tekma prinese v fizičnem smislu, če nekdo v klubu ne igra veliko, pa ne morem vedeti. Moja naloga je, da postavim najboljše na igrišče in da oni garajo, pa če zdržijo 30, 60 ali 75 minut. Ne bi hotel delati primerjave med mojim prvim in drugim mandatom. Če greste pogledat nazaj, potem ne bo v redu, če se bo proti Islandiji zadeva ponovila. A veste, na kaj mislim? Ne veste? Proti Islandiji bom vodil drugo tekmo (ko je v prvem mandatu vodil drugo tekmo, je Slovenija z 2:2 remizirala v Grčiji, op. a.).

O občinstvu

Seveda bi vsi radi poln stadion in pozitivno navijanje. Če je stadion poln in se ob vsaki napaki sliši negodovanje, pa to lahko vpliva na fante. Ljudje na tribunah dajejo napakam preveliko pomembnost. Tudi v vrhunskem nogometu je mogoče najti milijon napak. A gredo ljudje mimo tega. Čaka nas težak nogomet. Napak bo veliko. Tehnične perfekcije in prevlade pri posesti žoge ne bo. Ljudje naj spodbujajo fante, ko delajo napake. Ne pravim, da je Islandija bavbav. A je neugodna ekipa, morda v gosteh še bolj kot doma. Ne morejo nič izgubiti, enako kot ne moremo mi.

O igri Islandije

Na vseh tekmah napadajo visoko. Pri tem tudi nekaj tvegajo, puščajo na drugi strani prostor, kar bomo morali kaznovati. Na tako agresiven način 90 minut ne morejo igrati. Mi moramo izkoristiti tisti del, ko ne morejo biti tako agresivni. Ko so agresivni, pa ima z njimi vsaka ekipa probleme. Tu bomo morali biti pametni.