Ni čudno torej, da Zagreb današnjo kvalifikacijsko nogometno tekmo med Hrvaško in Srbijo pričakuje v izjemno naelektrenem ozračju. To bo tekma desetletja, se strinjajo oboji in – nekateri tudi s stisnjenimi zobmi – pozivajo k strpnemu navijanju na razgretih tribunah Maksimira. Zagrebški župan Milan Bandić je razložil, da bo mesto za omenjeno tekmo odštelo vrtoglavih 700.000 evrov, še dodatnih sto tisočakov bo šlo za potrebe policije. Koliko mož v modrem bo varovalo Zagreb, je državna skrivnost, a že včerajšnji utrip v hrvaški prestolnici daje vedeti, da se v soseščini pripravlja nekaj velikega, nevsakdanjega.

V okolici hotela Sheraton, kjer so nastanjeni srbski nogometaši, vladajo izredne razmere, saj so vse vogale zastražile posebne specialne enote policije. Hrvaški organi pregona ne želijo prav ničesar prepustiti naključju. Med drugim so poslali jasno navodilo domačim navijačem, naj med tekmo ne skandirajo ustaških ali antisrbskih gesel, sicer bodo prekinili tekmo in izpraznili tribune. Prav tako opozarjajo, naj na stadion ne nosijo transparentov z žaljivimi napisi, na glavnem zagrebškem Trgu bana Jelačića, kjer bo navijaška cona, pa bo prepovedan vsakršen vnos pirotehnike in alkohola. Za kršitelje napovedujejo visoke globe, izsledili pa jih bodo s posebnimi nadzornimi kamerami.

V vroče nogometno dogajanje se je vključil tudi hrvaški politični vrh. Predsednik vlade Zoran Milanović je skušal umiriti strasti, ko je dejal, da nosi odgovornost za svoje rojake, ne pa za Uefo, ki bo z dodatnimi silami budno spremljala dogodke v Zagrebu. Spomnimo, da je Evropska nogometna zveza Hrvaški že naložila nekaj opominov zaradi incidentov na tribunah in ji celo grozila z izključitvijo iz nogometne družine. Olja na ogenj v kotlu Maksimira bi danes lahko prilila kar domača nogometna zveza, če bo na stadionu vrtela pesmi razvpitega nacionalista Marka Perkovića - Thompsona. Očitno si želi njegova besedila slišati tudi hrvaški selektor Igor Štimac, saj je na profilu na Facebooku objavil enega od Thompsonovih hitov in izzval verižno reakcijo sledilcev, ki so v komentarjih kar tekmovali, kdo bo izrazil večjo pripadnost domovini.

Nasploh pa je Štimac znan kot velik domoljub. S srbskim selektorjem Sinišo Mihajlovićem kar dvajset let ni zgladil spora s tekme med Crveno zvezdo in Hajdukom leta 1991, kjer so obema popustile vse zavore. »Štimac je prosil boga, naj poskrbi za poboj moje družine. Bil sem izjemno besen, zato bi ga lahko zaklal z zobmi,« se takratne tekme spominja Mihajlović, ki ima po mamini strani korenine na Hrvaškem. Rojen je bil v Vukovarju, od koder je njegova družina v času vojne prebegnila v Beograd. »Tisti časi so bili resnično grozni. Ljudje so skupaj odraščali in sklenili trdna prijateljstva, nato pa so streljali drug na drugega. Moj najboljši prijatelj je do tal zrušil našo hišo v Vukovarju,« se je Mihajlović pred dnevi izpovedal za italijanski dnevnik Gazzeta dello Sport in se spomnil svoje zadnje tekme v Zagrebu, ko je z Jugoslavijo leta 1999 izločil Hrvaško iz neposrednega boja za evropsko prvenstvo. »Na tribuni sem videl transparent 'Vukovar 1991'. Približal sem se mu, pokleknil, se prekrižal in poklonil vsem Srbom, ki so padli v vojni. Hrvaški navijači so ob tem dogodku naravnost pobesneli.«

Mihajlović na Hrvaškem trpi velike kritike zaradi tesnih prijateljskih vezi z zdaj že pokojnim paravojaškim vojskovodjo Željkom Ražnatovićem - Arkanom, za katerega pravi, da je tako heroj kot zločinec. »Srbom je na Hrvaškem grozil masaker, pred katerim jih je branil Arkan. Za te ljudi je heroj, a to ne pomeni, da branim njegove zločine. Nasprotno, obsojam jih,« je povedal Mihajlović, ki zaradi varnostnih razlogov včerajšnjega zadnjega treninga ni smel odpreti za javnost. Je pa navijače na trening v množičnem številu povabil Igor Štimac in zadel v polno, saj je Zagrebell obiskalo okoli 5000 navdušencev. Kljub temu pa se Štimcu ne bo izpolnila največja želja. Že pred časom je na Maksimir namreč skušal zvabiti osvobojenega hrvaškega generala Anteja Gotovino, da bi izvedel začetni udarec, a je general vabilo zavrnil. Kot poročajo hrvaški novinarji, Gotovina ne želi vzpodbuditi atmosfere do nevarnega vrelišča.