Če so razmere za delo na zelenici Bonifike idealne, stanje v ekipi še zdaleč ni takšno. Potem ko zaradi rumenih kartonov ne smeta igrati bojeviti Andraž Kirm, najboljši igralec tekme proti BiH, in Josip Iličić, imata resne zdravstvene težave dva udarna aduta. Milivoje Novaković z vidno oteklino pod ličnico zaradi zobobola, ki ga je začutil po enajsturnem letalskem poletu z Japonske v Slovenijo. Novagol je včeraj dopoldne vadil v fitnesu stadiona Bonifika, da se je izognil vetru, popoldne pa dobro zaščiten že na igrišču, a njegov nastop ni vprašljiv. Valter Birsa je zaradi zvina gležnja predčasno končal dopoldanski trening in je v oskrbi zelo izkušene zdravniške službe.

Zasedba Srečka Katanca, v kateri je 22 igralcev, je bila popolna šele včeraj opoldne, ko je sekretar reprezentance Boštjan Gasser na letališču v Trstu pričakal Miloša Brečka in Dominika Maroha, ki ste se v ponedeljek zvečer s Kölnom na gostovanju v Dresdnu v drugi nemški ligi veselila zmage z 2:0. Ker sta imela Brečko in Maroh na popoldanskem treningu regeneracijo, bo ekipa v polni zasedbi vadila šele danes, ko bo Katanec prvič iskal in uigraval taktične rešitve za Islandijo.

Na dosedanjih štirih treningih je Katanec sledil svoji dolgoletni viziji in temeljni nogometni logiki tudi s takšnimi osnovnimi vajami, kot sta vodenje žoge in žongliranje, pri katerih so takoj vidi spretnost, znanje in motoričnost vsakega posameznika. Skozi različne situacije v igri ena na ena, treh proti dvema, petih proti štirim... je uigraval obnašanje v obrambi in napadu. Od igralcev je zahteval hitre reakcije z enostavnimi rešitvami in jih prekinjal, ko je s poduki sproti odpravljal napake, še zlasti ko je šlo za preveč nepotrebnih podaj ali preveliko oddaljenost obrambnih igralcev od tistega, ki je imel žogo. Ko je zahteval resnost in tekmovalno odločnost, se je na pogled povsem običajno srečanje podplata kapetana Boštjana Cesarja in gležnja umetnika Valterja Birse končalo s poškodbo slednjega, ki je med kriki bolečine obležal na zelenici Bonifike. Birsa je eden izmed redkih igralcev s potezo več, ki jih izvaja prav s poškodovano levico. Na treningih je Birsa kazal zelo dobro formo, zato naj bi bil eden od udarnih adutov za zlom Islandcev. O njegovem nastopu bo odločala zdravniška služba, več pa bo znanega v 48 urah.

Glede na to, s katero skupino je delal Katanec, ki ima glavno besedo že na ogrevanju, in skupino pod taktirko pomočnikov Željka Milinovića in Aleša Čeha, je očitno, da udarno jedro predstavljajo S. Handanović, Cesar, Ilić, Jokić, Kurtić, Birsa (po poškodbi vskočil Lazarević), Ljubijankić, Krhin, Radosavljević, Matavž, Brečko... Med prvokategornike spada tudi povratnik iz stare garde Novaković, ki naj bi s svojim znanjem, pregledom nad igro, izkušnjami, sposobnostmi zadržati žogo in avtoriteto prinesel dodano vrednost v igro slovenske reprezentance, ki nujno potrebuje tri točke, če želi ostati v kombinacijah za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji.

»Zavedamo se, da nas čaka tekma za biti ali ne biti. Če želimo ohraniti upanje na nastop v Braziliji, moramo zmagati zlepa ali zgrda. Edina pot za odpravo napak in izhod iz krize je delo. Treba je poslušati navodila selektorja, ki nas skuša razbremeniti pritiska,« pravi vezist Jasmin Kutrić, ki se spopada z dvema krizama: slabim startom slovenske reprezentance v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in bojem Palerma za obstanek v prvi italijanski ligi. »Na igrišče moramo priti dobro telesno pripravljeni, s čisto glavo in dati vse od sebe. Dobro znamenje je tudi vzdušje v ekipi. Islandci ne igrajo le na dolge žoge, ampak skušajo tudi kombinirati. Upam, da bo podpora s tribun v Stožicah glasnejša, kot je bila na zadnjih tekmah,« je dodal Kurtić.

Na Bonifiki se najbolj domače počuti Zlatko Dedić, saj je njegov dom oddaljen le nekaj sto metrov. Osemindvajsetletni napadalec Bochuma, ki je v preteklosti sestavljal udarni reprezentančni napadalni tandem z Novakovićem, je okreval po poškodbi. Z dvema tekmama v drugi nemški ligi je ujel tekmovalni ritem. »Čaka nas povsem drugačen tekmec, kot je bila BiH. Delamo zelo dobro, da v petek pokažemo vse, kar znamo. Vrnitev Novakovića je zelo dobra stvar za celotno ekipo, da skupaj damo maksimum, prikažemo dobro igro in skozi njo pridemo do treh točk. Pritiska smo že vajeni, točno vemo, kaj moramo storiti. Islandci bodo težak tekmec za nas, a tudi mi za njih,« pravi Zlatko Dedić, ki o tekmecu ve marsikaj, saj ima v klubu za soigralca islandskega reprezentanta Holmarja Orna Eyjolfssona.