Nadzorni svet Gorenja se je na današnji seji seznanil z nerevidiranimi konsolidiranimi računovodskimi izkazi skupine Gorenje in krovne družbe za lansko leto, ki je bilo za skupino zahtevno. Skupina je namreč začela z najobsežnejšimi selitvami proizvodnje v svoji zgodovini in nadaljevala z aktivnostmi za znižanje zadolženosti, je Gorenje danes sporočilo prek spletnih straneh Ljubljanske borze.

Oba procesa sta zelo pomembna za doseganje zastavljenih ključnih ciljev v strategiji 2012 - 2015. V upravi Gorenja navajajo, da je bilo leto 2012 zahtevno tudi zato, ker so se razmere v Evropi, kjer skupina ustvari 92 odstotkov vseh prihodkov, poslabšale. Po prodajno šibkih devetih mesecih lanskega leta je Gorenje v zadnjem lanskem četrtletju uspelo obrniti trend prodaje navzgor, predvsem v temeljni dejavnosti.

S prodajo izdelkov za dom je ustvarilo za 6,9 odstotka višje prihodke kot v prvih treh četrtletjih leta 2012 in kot v zadnjem četrtletju leta 2011. Prodajno močno zadnje četrtletje je pozitivno vplivalo na poslovni izid iz poslovanja (EBIT), ki je za 2,9 odstotka višji kot v letu poprej in je znašal 44,9 milijona evrov. Negativno pa so na EBIT vplivali višji stroški transportnih in logističnih storitev, ki so na letni ravni porasli za 16 odstotkov, in stroški dela, ki so bili glede na leto 2011 višji za 2,7 odstotka.

Letošnje leto je za Gorenje zelo zahtevno zaradi selitve proizvodnje. Pozitivne učinke selitev uprava Gorenja pričakujejo šele ob koncu leta 2013, v polni meri pa v letu 2014.