Nadzorni svet Gen energije, lastnice slovenske polovice Nuklearne elektrarne Krško, je včeraj razrešil direktorja Martina Novšaka in na njegovo mesto imenoval Igorja Šalamuna. Slednjega je vlada Janeza Janše le dan prej razrešila s položaja direktorja direktorata na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Kadrovsko zamenjavo sta dejansko izpeljala zgolj dva člana nadzornega sveta, in sicer predsednik Martin Bratanič (SDS) in član Leon Cizelj z Instituta Jozefa Stefana, nekdanji soprog evropske poslanke SDS Romane Jordan Cizelj. Član nadzornega sveta Rastislav Jože Reven, ki prav tako prihaja iz kvote SDS, se je glasovanja (presenetljivo) vzdržal, preostala dva člana, Marko Čepin s fakultete za elektrotehniko in direktor družbe Rudar Senovo Goran Udovč, pa nista glasovala proti Novšakovi razrešitvi. Oba sta iz nadzornega sveta po naših informacijah celo izstopila. Novšaka je dejansko odstavil Brataničev preferenčni glas na mestu predsednika nadzornega sveta.

Bratanič je za Dnevnik pojasnil, da so nadzorniki Novšaka razrešili iz ekonomsko-poslovnih razlogov, hkrati pa dodal, da je bilo porušeno zaupanje med direktorjem in »vsaj delom nadzornikov«. Slednji so Novšaku, ki ga na ad hoc sklicani seji ni bilo, zamerili, da jih ni primerno obvestil o mnenju francoskega Inštituta za jedrska in radiološka tveganja (IRSN). Ta je ocenil, da je lokacija v Krškem s potresnega stališča prenevarna za gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne. Pri tem so nadzorniki zdaj že nekdanjemu direktorju očitali, da mnenja, ki naj bi ga nadzorniki pridobili prek svojih »kanalov«, ne pa od Novšaka, več tednov ni poslal upravi za jedrsko varnost.

Poleg tega Novšak na vrhu Gen energije po Brataničevih besedah ni ravnal razvojno. Res je, da je Gen energija minulo leto po predhodnih podatkih končala z desetimi milijoni evrov dobička, a bi po Brataničevem mnenju veljalo pred dobičkom dati prednost vlaganju v zanesljivo oskrbo z električno energijo. Mimogrede, le dan prej je povsem enaka pričakovanja do energetskih podjetij predstavil odhajajoči minister za delo Andrej Vizjak, ki je včeraj s pomočjo svojega dolgoletnega zaupnika Brataniča vsaj za kratek čas postal nesporni vladar posavske energetike.

Bratanič je včeraj izrecno zanikal, da bi na Novšakovo razrešitev kakor koli vplivala politika, saj da gre izključno za ekonomsko-poslovne razloge. Drugače menijo v Pozitivni Sloveniji (PS), kjer so prepričani, da si je »SDS v celoti podredila oba slovenska energetska stebra, HSE in Gen energijo«, za zdaj pa ni jasno, kako omenjeno razrešitev komentirajo v DL, ki po novem prevzema resor energetike. Novšakov obrambni zid je padel z odhodom SLS, natančneje ministra za kmetijstvo in nekdanjega dolgoletnega župana Krškega Franca Bogoviča kot njegovega največjega podpornika, iz vladne koalicije. Novšaku pri (samo)reševanju ni pomagalo niti dejstvo, da je njegov zet Tomaž Lisec poslanec SDS. Vsa ozadja zamenjave se bodo morda razkrila že v prihodnjih tednih, ko bo jasno, kako bo Šalamun upravljal več kot 70 milijonov evrov depozitov, ki jih ima družba naložene pri bankah.

Šalamunu, ki do zdaj v karieri ni vodil velike gospodarske družbe, je včeraj uspel skoraj povsem enak met kot ob koncu prve Janševe vlade. Ta ga je takrat na svoji zadnji seji imenovala v nadzorni svet Gen energije. »V sedmih dneh mora pripraviti gradivo za razpis za novega direktorja, nato pa pripraviti skrbni pregled za leto 2012,« pravi prvi nadzornik družbe, ki pa meni, da se Šalamun na razpis za direktorja Gen energije ne bo prijavil.