V Barceloni so vpeli vse sile v nocojšnji povratni dvoboj osmine finala lige prvakov proti Milanu. Razumljivo iz več vidikov, saj jim grozi, da bodo že danes ostali brez tekmovalnega naboja, čeprav se bo sezona končala šele 1. junija. Katalonci so že pred dvema tednoma izpadli iz kraljevega pokala, v španskem prvenstvu pa imajo tolikšno prednost, da jim za vnovično osvojitev glavne španske lovorike zadoščajo že zmage na vseh prihajajočih tekmah na Camp Nouu. Kot na dlani je torej, kako pomemben bo današnji večer.

Katalonsko nogometno svetišče upa na veliki čudež. Barcelona bo morala loviti visok zaostanek s prve tekme (0:2) s popolno ofenzivo na italijanska vrata. Popotnica z zadnjega obdobja vsekakor ni obetajoča, saj Barca predvsem po odhodu glavnega trenerja Tita Vilanove na zdravljenje v New York izgublja sijaj v igri. Od napadalnega moštva je na pomembnih februarskih tekmah ostalo le bore malo. Da je začelo zmanjkovati idej, se opazi v carinjenju žoge na sredini igrišča z le redkimi strupenimi podajami v napad, kar je voda na mlin tekmecem. Ni čudno, da se mnogi sprašujejo, ali Barcelona kot nesporna nogometna vladarica zadnjih let naposled izgublja primat v Evropi. Današnja tekma bi lahko tovrstno teorijo potrdila ali zavrgla, pod črto pa velja zapisati, da bi bila Barcelona v primeru napredovanja osrednja junakinja osmine finala, v nasprotnem pa velika poraženka leta.

Zagotovo bi bil izpad Barce hud šok za nogometne romantike ala Iniesta, Xavi, Messi..., ki so vajeni serijskega osvajanja vseh možnih lovorik. Podporo Kataloncem v zahtevni misiji izkazujejo z vseh koncev. Na enem zadnjih treningov je igralce obiskal vrh kluba na čelu s predsednikom Sandrom Rosellom, ki je bil na sobotni prvenstveni tekmi z Deportivom (2:0) deležen transparenta s popačeno podobo obraza, na katerem ima velikanski nos kot Ostržek. Svoj delež pri stopnjevanju pritiska pričakovano dodajajo predvsem prokatalonski časopisi, ki dnevno polnijo naslovnice z mastnimi naslovi o pričakovanju magične noči na Camp Nouu.

Novinarji z zaupnimi viri blizu kluba mrzlično ugibajo, ali bo postavitev Barcelone kaj drugačna kot običajno. Verjetno bo zaigral rekonvalescent Xavi Hernandez, ki je dejal, da je eden ključev do izdatne zmage čim prejšnji zadetek v mreži Milana. Statistika z letošnjih uradnih tekem Blaugrane kaže, da so španski viceprvaki v prve pol ure dosegli gol na 21 od 44 tekem. A bolj kot to jih lahko skrbi podatek, da se je njihova mreža v uvodnih 30 minutah zatresla kar na vsakem četrtem obračunu, tudi nasploh pa Barcelona v tej sezoni v primerjavi s prejšnjimi leti prejema nadpovprečno število golov.

In kako spektakel pričakujejo v Milanu? Kljub prednosti dveh golov je italijanski velikan previden, a se zaveda, da ima danes priložnost narediti veliko stvar. Začetek sezone pri Milanu je bil zaradi pomladitve moštva katastrofalen, a je trener Massimiliano Allegri vztrajal pri svoji filozofiji, klub pa mu je kljub le sedmim točkam v uvodnih osmih tekmah in spogledovanjem z dnom lestvice v serie a stal ob strani. Poteza se jim je hitro obrestovala, saj je petinštiridesetletni strateg iz Livorna moštvu vcepil zmagovalno miselnost in kmalu začel serijsko zmagovati. V zadnjih 20 krogih je sedemkratni zmagovalec lige prvakov osvojil 44 točk, se zavihtel na tretje mesto prvenstvene lestvice, hkrati pa v osmini finala na San Siru Barceloni zadal enega najtežjih porazov v zadnjem obdobju.

Allegri je ključe Milanove igre zaupal mladim vzhajajočim zvezdam ter pri tem zadel v polno. Z 20 leti je gonilna sila Stephan El Shaarawy, ki je s 16 goli drugi strelec serie a, pomembno vlogo pa igrata tudi 18-letni francoski napadalec M'Baye Niang in 20-letni branilec iz mladinskega pogona kluba Mattia De Sciglio. V zadnjem obdobju je odlično formo ujel napadalec Gianpaolo Pazzini, ki je poleti v Milan prišel iz Interja kot zamenjava za Antonia Cassana, a bo zaradi poškodbe izpustil obračun na Camp Nouu. Vprašljiv je tudi nastop Francoza Philippa Mexesa, vendar kljub manjšim zdravstvenim težavam povratni dvoboj z Barcelono za Milan morda prihaja v najboljšem trenutku v sezoni. »Dvoboja se bomo lotili s pravšnjo mero osredotočenosti in samozavesti. Zavedamo se, da bo Barcelona napadla z vsemi topovi. Ko stopimo na igrišče, moramo pozabiti, da imamo prednost dveh golov, in igrati, kot da bi bilo na prvem obračunu 0:0. Če se bomo le branili, nam bo trda predla, a sem prepričan, da premoremo dovolj kakovosti, da Barceloni na Camp Nouu zabijemo gol. V tem primeru bi naša prednost postala gromozanska,« pravi izkušeni kapetan Milana Massimo Ambrosini.

V katalonski prestolnici bo breme glavnega sodnika opravljal Madžar Viktor Kassai. Katalonci ga imajo v lepih čislih, saj je pravico delil v finalu lige prvakov leta 2011, ko je Barcelona s 3:1 odpravila Manchester United in zadnjič osvojila tekmovanje. Srečo je prinesel tudi Milanu, saj je sodil lanski prvi dvoboj osmine finala med rdeče-črnimi in Arsenalom, ki so ga gostitelji na San Siru dobili s kar 4:0.