Predsednik uprave skupine SIJ je dejal, da kljub veliko slabšemu rezultatu - predlani so imeli 17 milijonov evrov čistega dobička - ostaja optimist. Pogoji na jeklarskem trgu po svetu, predvsem v Evropi, so se namreč v drugi polovici lanskega leta bistveno poslabšali.

"Ves dobiček, ki smo ga v skupini ustvarili v prvem polletju lani, smo v drugi polovici leta porabili za kritje izgube," je priznal. Ob tem je poudaril, da optimist ostaja predvsem zato, ker so v zadnjih petih letih v tehnologije in razvoje novih produktov vložili dobrih 360 milijonov evrov.

V Acroniju in Metalu Ravne po njegovih besedah vlagajo v tiste programe, za katere sta obe jeklarni specializirani in s katerimi lahko dosegajo še večji tržni delež. Ostali dve večji družbi, Noži Ravne in Elektrode Jesenice, pa že leta dokazujeta, da sta eni od glavnih igralcev na manjših trgih v Evropi. Za Nože je Šimonka prepričan, da bo čez nekaj let med vodilnimi proizvajalci industrijskih nožev na svetu.

O novem povišanju prispevka za električno energijo je dejal, da je paradoksalno, da so namesto tolikokrat napovedanih razbremenitev dobili le usoden udarec v obliki dodatnega ogromnega davka za obnovljive vire energije.

"Ta je bil že lani nenormalno visok in kar petkrat višji, kot ga plačuje naša konkurenca v Nemčiji oz. Avstriji. Po novem pa je ta davek celo 14,9-krat višji in v absolutnem znesku to pomeni za nas dodatna 2,5 milijona evrov stroškov," je orisal. Tega davka, ko je poudaril, ne morejo kompenzirati in pomeni nižji dobiček oz. celo izgubo.