Da je pokal Vitranc globalnejše tekmovanje kot zgolj alpskosmučarsko, so s svojo navzočnostjo pokazali številni slovenski športniki, med katerimi so bili tudi visoki predstavniki slovenske košarke in košarke nekdanje Jugoslavije. V soboto sta letošnje evropsko prvenstvo v košarki, ki bo septembra v štirih slovenskih mestih, promovirala Rašo Nesterović in Hrvat Dino Radja. Oba nekdaj izjemna košarkarja sta bila prvič na tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju. V nasprotju z njunim srbskim kolegom Vladom Divcem, ki je kot predsednik Olimpijskega komiteja Srbije redni gost zimskih prireditev na velikih tekmovanjih.

Včeraj ob osmi uri zjutraj smo med naročanjem kave zmotili slovenskega košarkarskega selektorja Božidarja Maljkovića. Dostopni Srb, ki je v Kranjski Gori preživel ves tekmovalni konec tedna pokala Vitranc, nas je z veseljem sprejel v družbo. »Organizatorji nimajo sreče z vremenom. Slabše si je težko predstavljati,« je uvodoma dejal trenutni prvi slovenski trenerski mož. Ko smo mu dejali, da košarkarska tekmovanja nimajo težav z dežjem, se je strinjal, v nadaljevanju pa povedal, da je Ivo Daneu nekoč prav tako igral košarko v dežju in včasih celo megli.

Po vljudnostnih začetnih besedah smo prešli na bistvo. Maljkoviću niti ni bilo treba zastaviti vprašanja v celoti, ko smo mu omenili, da nas zanima njegov pogled na najaktualnejše dogajanje v slovenski košarki. Beno Udrih je namreč konec minulega tedna za lokalni časopis Orlando Sentinel izjavil, da ne bo igral za slovensko reprezentanco na največjem športnem dogodku, ki ga bo gostila Slovenija v času svoje samostojnosti. Udrih je izjavil, da ni več star 19 let, temveč 30, zato je čas, da si z ženo ustvarita družino.

»Z Iztokom Remsom (generalni sekretar KZS, op.p.) in Matejem Avanzom (direktor KZS, op.p.) smo se dogovorili, da ne bomo dajali uradnih izjav do srede, ko bo tiskovna konferenca košarkarske zveze, na kateri bomo tudi podpisali pogodbo s sponzorjem,« je pojasnil Maljković. V nadaljevanju je vzel v roke svoj mobilni telefon in nam pokazal, da je v soboto klical Bena Udriha. Toda njegovega glasu ni slišal.

»Imamo dovolj časa, da Bena v teh dneh dobimo, se pogovorimo in javnosti predstavimo resnico, saj si to nedvomno zasluži. Do zdaj se mi je Beno vedno oglasil po telefonu in verjamem, da se mi bo tudi tokrat. Z nobenim slovenskim košarkarjem nimam težav, da se mi ne bi javljal. Če Bena ne dobimo, bomo to tudi povedali,« je nadaljeval slovenski selektor. V nadaljevanju kratkega pogovora ob kavi nam je še dejal, da se ob vseh zgodbah okoli Bena Udriha ne počuti najbolje. Pravi, da se je pred kratkim z njim sestal v ZDA, se z njim o vsem dogovoril, vse skupaj predstavil slovenski javnosti, zdaj pa prihajajo drugačne zgodbe. Maljković je dajal vtis, da ima v zgodbi okoli sicer vedno muhastega Bena Udriha čisto vest. Lani mu je namreč slovenski košarkar pred svetovnim prvenstvom dejal, da za reprezentanco ne bo igral, ker se bo poročil, a hkrati zagotovil, da bo na evropskem prvenstvu nosil slovenski dres.