Če želi Slovenija ostati v boju za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Braziliji, mora v dveh tekmah z Islandijo v Stožicah in junija v gosteh osvojiti vseh šest točk. Katanec ne more skriti očitnih znakov zaskrbljenosti, ker številni reprezentanti niso v tekmovalnem ritmu. Precej večje je število tistih, ki grejejo klop ali sedijo na tribuni, kot je vsak konec tedna aktivnih na zelenicah. Katanec je po televiziji skušal videti čim več reprezentantov, a zaradi neigranja v klubih ni videl prav veliko. Nekatere tekme si je ogledal v živo, a je njegova praksa takšna, da kandidati za reprezentančni dres morda sploh ne vedo, da sedi na tribuni, ker jim ne napove svojega obiska.

»Položaj ni rožnat. Nisem miren. Sem zaskrbljen. Čutim odgovornost. A tovrstne težave so sestavni del mojega poklica. Veliko lažje bi mi bilo, če bi vsi vsak teden odigrali vseh 90 minut na najvišjem nivoju. Se bomo pač morali prilagoditi. Imamo zasedbo, kakršno pač imamo. Skušali se bomo pripraviti na najboljši možen način. Želim si, da bi odigrali borbeno in gledljivo tekmo. Osnova je delo in razvoj igralcev v klubih. Moje delo je nadgradnja opravljenega v klubih. Najbolj me skrbi telesna pripravljenost. Velika razlika je med tistim, ki enkrat na mesec odigra 90 minut, in tistim, ki trikrat na teden teče po 90 minut,« je trenutno stanje opisal Srečko Katanec, ki je iz slovenske lige vpoklical štiri igralce iz Maribora.

Katanec veliko upov polaga v napadalca Milivoja Novakovića, ki zna zadržati žogo v napadu, da se priključijo soigralci, zabiti gol in ima avtoriteto, ter prodornega Zlatana Ljubijankića. Priletela bosta z Japonske, zato bosta imela nekaj dela tudi s prilagajanjem na časovno razliko. »Z obema sem se pogovoril. Trdita, da sta telesno dobro pripravljena. Če bosta le zdrava, bosta nedvomno dodana vrednost sedanji zasedbi,« je pojasnil Katanec. Zelo bo pogrešal porumenela Kirma in Iličića, zato bodo priložnost dobili nekateri mlajši. Od njih je odvisno, če bodo izkoristili priložnost.

49-letni Ljubljančan je temeljito preučil igro Islandije. Na njen račun je stresel kopico pohval s trditvijo, da mu je njihov način igranja zelo všeč. V obrambnih nalogah sodelujejo vsi, zgostijo igralni prostor, prehodi v napad pa so bliskoviti. »Islandski nogometaši igrajo v zelo kakovostnih klubih v tujini. Morali bomo igrati preudarno, taktično zrelo in ob pomoči s tribun imeti tudi nekaj sreče. Za tri točke bomo morali pokazati predstavo, ki bo naš trenutni maksimum,« se je o tekmecih in taktiki razgovoril Katanec.