Na včerajšnjem sojenju Dušanu Črnigoju zaradi domnevne zlorabe notranjih informacij ob pripojitvi Stavbenika Primorju se je izkazalo, da osrednjo vlogo v tej zgodbi igra družba Vital. Slednja je Primorju najprej pomagala pri pridobitvi več kot tričetrtinskega lastništva v Stavbeniku. Med postopkom pripojitve je Primorje po bistveno nižji vrednosti od ocenjene tej družbi prodalo dobrih 95.000 delnic Stavbenika, Vital pa jih je nato v manj kot enem mesecu prodal naprej, in sicer Črnigoju in še 28 vodilnim kadrom v Primorju, ki so si s tem povečali lastniške deleže v ajdovskem gradbincu. Tožilstvo Črnigoju očita, da je bilo menjalno razmerje delnic, s katerim so poplačali nakup Stavbenikovih delnic, podcenjeno.

Po podobno nizki ceni so vodilni menedžerji odkupili delnice tudi nazaj. »Zakaj bi jih kupovali po več, če pa so vedeli, kolikšna je bila nakupna cena,« se je včeraj na sodišču spraševal Črnigoj in dodal, da je treba razlikovati med ocenjeno in tržno vrednostjo delnice. Prva da je ocena, druga pa realnost na trgu. Postavlja se tudi vprašanje, zakaj vodilni menedžerji delnic niso kupili neposredno od Primorja in kdo je pri tem zaslužil. Tožilstvo meni, da gre za dogovorjen posel – kako naj bi sicer tedanji direktor Vitala Bojan Kenda vedel, komu mora delnice prodati naprej. Po besedah pravne zastopnice Primorja v stečaju Sabine Mikulin naj bi takratno vodstvo s tem Primorju povzročilo 1,4 milijona evrov škode in prav tolikšno odškodnino propadlo podjetje sedaj zahteva nazaj.

Črnigoj zanika, da bi delnice prodajal pod ceno. Zakaj so jih prodali ravno Vitalu, ki naj bi na ta račun zaslužil in poleg tega od Primorja dobil odobreno tudi brezobrestno posojilo, ne ve. O tem, da bi jih kupil neposredno od Primorja, ni razmišljal. Ve le, da je Vital zanje tisti čas vodil delniško knjigo in da je deloval na zanje zanimivem koprskem območju. V zagovoru je povedal, da odločitev z večjimi finančnimi vložki ali tveganji nikoli ni sprejemal sam, ampak da je o tem odločal kolegij najmanj 30 vodilnih sodelavcev. Dva od sklepov sta bila tudi ta, da vodilnim delavcem odtegujejo 10 odstotkov neto plače za njihovo udeležbo pri lastninjenju podjetja in da kupijo ter k skupini pripojijo koprski Stavbenik.

Za pripojitev so se odločili zato, ker so s tem zmanjšali njihovo zadolženost do bank in hkrati terjatve delavcev (10 odstotkov zadržane plače vodilnih delavcev so vodili kot nepoplačano obveznost Primorja do zaposlenih) spremenili v lastništvo. Ker pa je odtlej preteklo že veliko časa in se sam v postopek pripojitve ni spuščal, saj sta bila za to odgovorna njegova sodelavca Jože Vrabec in Alojz Bolčina, kaj več o tem včeraj ni mogel povedati. Se pa sprašuje, v čem je bilo njegovo početje kriminalno, če pa pripojitev in prevzem Stavbenika nista sporna in je to povedala že davčna uprava in če se je udeležba delavcev v lastniški strukturi izkazala kot dobra za pripadnost podjetju in njegovo uspešno poslovanje.