Sodišče je 26. februarja začelo stečaj CPL na predlog štirih delavcev, članov izvršilnega odbora sindikata v CPL, ki se prek Sindikata cestnega gospodarstva Slovenje vključuje v Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam.

Pergam je »kljub skrajno pasivni drži drugega sindikata v CPL« s stavkami, zbori delavcev in drugimi sindikalnimi aktivnostmi dosegel, da je na eni strani prišlo do poplačila nekaterih zaostalih obveznosti do delavcev, na drugi strani pa je bilo omogočeno, da bi vodstvo in lastniki podjetja izpolnili svoje obveznosti in obljube do zaposlenih.

»Zgroženi smo tako nad brezvestnostjo odgovornih v CPL in za CPL predvsem pa nad njihovim odnosom do delavk in delavcev,« pravijo v Pergamu in dodajajo, da je bila vložitev predloga za stečaj nujna.

»Ocenjujemo, da bi to moralo poslovodstvo že zdavnaj samo sprožiti postopek insolventnosti. Ker tega ni storilo, bomo proučili vse pravne možnosti, da se jih pokliče na odgovornost, vključno z odškodninskimi tožbami zoper odgovorne,« so sporočili.

V sindikalni centrali so prepričani, da mora država na področju insolvenčne zakonodaje sprejeti korenite spremembe, ki bodo omogočale učinkovitejše izvajanje insolvenčnih postopkov.

Hitrejši postopki bi lahko preprečili ropanje insolvenčnih podjetij, omogočili pravočasno prestrukturiranje podjetij v težavah, predvsem pa bi preprečili večmesečno zamujanje s plačili obveznosti do delavcev in s tem bedo ljudi, ki živijo od dela svojih rok, menijo.

Prepričani so tudi, da je nujno uvesti sistem, ki bi v primeru neizpolnjevanja obveznosti do delavcev zagotovil začetek postopka insolventnosti po uradni dolžnosti.

Delavci CPL - zaposlenih je 264 delavcev, od katerih pa jih bo okoli 40 delo začasno obdržalo - bodo odpovedi prejeli v četrtek. Po preteku 15-dnevnega odpovednega roka se bodo lahko prijavili na zavod za zaposlovanje, po prijavi svojih terjatev v stečaju družbe pa bodo upravičeni tudi do sredstev jamstvenega sklada.