Če bo Evropska investicijska banka (EIB) Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) v prihodnjih dneh dokončno obrnila hrbet pri financiranju projekta blok 6, se TEŠ obetajo težave tudi z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD).

Po naših podatkih namreč pogodba, ki so jo v Šoštanju z EBRD podpisali januarja 2011, določa, da se ta lahko iz financiranja TEŠ 6 umakne takoj, ko se za to odločijo v EIB. To bi posledično pomenilo, da bi se v primeru rdeče luči iz EIB dobesedno čez noč »odprla« skoraj polovica finančne konstrukcije v 1,3 milijarde evrov vrednem projektu. Poleg 440 milijonov evrov, ki naj bi jih po prvotnem načrtu prispeval EIB, v Šoštanju ne bi mogli več računati še na 200-milijonsko posojilo EBRD. Tega so v TEŠ začeli črpati že predlani, po prvotnem načrtu pa bi ga morali začeti šele konec leta 2015, ob začetku delovanja bloka 6.

Ker je posojilo pri EBRD v večji meri zavarovano s poroštvi Holdinga slovenske elektrarne (HSE), bi to pomenilo nov finančni udarec za skupino, katere izpostavljenost do projekta TEŠ 6 po nekaterih podatkih znaša že skoraj 400 milijonov evrov. Že po ocenah iz konca lanskega leta bi moral holding v primeru izpada posojil obeh mednarodnih bank v kratkem času najti nove finančne vire v višini do pol milijarde evrov, s katerimi bi poplačal dosedanje obveznosti do EBRD, vrnil premostitvene kredite, ki jih je najel pri komercialnih bankah in poplačal ostale zapadle obveznosti TEŠ.

A kljub temu v HSE vsaj za zdaj javno ne razmišljajo o alternativnih scenarijih. »TEŠ je v pismu, ki ga je poslal na EIB, pojasnil vse očitke, zato pričakujem, da zapletov ne bo več. Prepričan sem, da bo banka odobrila črpanje posojila, ker pogodbenih ovir za to ni,« nam je dejal generalni direktor HSE Blaž Košorok. Po naših informacijah tudi sicer v HSE ne verjamejo, da bi s projektom TEŠ 6 po morebitnem dokončnem »ne« iz EIB sploh lahko nadaljevali. Zamudno iskanje novih in dražjih finančnih virov bi po uradni oceni ceno projekta približalo novi magični meji dveh milijard evrov, že bežni pogovori z nekaterimi potencialnimi tujimi partnerji pa naj bi razkrili, da ti niso pripravljeni vstopiti v projekt, ki bi ga bilo treba najprej popraviti.

V EIB so nam v zadnjih tednih večkrat sporočili, da banka še vedno ni sprejela odločitve, ker trenutno vodi postopek presoje, ali sta TEŠ in HSE izpolnila pogoje iz veljavne posojilodajalne pogodbe. Po neuradnih informacijah pa o črpanju posojila zagotovo ne bodo odločali ta teden. V EBRD nam komentarja ni uspelo dobiti.

Že danes pa se izteče rok, do katerega bi morali v Šoštanju plačati za dobrih 167 milijonov evrov obveznosti do Alstoma, dobavitelja tehnološke opreme za TEŠ 6. Kot smo izvedeli, naj bi bili v Alstomu z nadaljnjimi koraki pripravljeni počakati še nekaj dni, vsaj do dokončne odločitve EIB o odobritvi črpanja posojila, a ne dlje kot do konca marca, ko francoska korporacija uradno zaključi svoje finančno leto. »Od EIB še nismo dobili informacije glede črpanja posojila. Od te informacije je odvisno, ali bodo nova pogajanja potrebna ali ne,« so pojasnili v TEŠ, ki jo začasno vodi Franc Rosec.