Moody's se je na rezultat italijanskih volitev odzval bolj kritično kot konkurenčna bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P). Ta je v torek zvečer sicer opozorila na negativne posledice morebitne upočasnitve izvajanja strukturnih reform, saj bi to poslabšalo gospodarske obete Italije. A neposrednega učinka na bonitetno oceno S&P zaenkrat ni predvidel.

Bonitetna ocena Italije pri Moody's je trenutno Baa2, kar je nekoliko slabše kot pri S&P, ki Rim trenutno ocenjuje z BBB+. Pri obeh so obeti negativni. Bonitetna agencija Fitch Italijo ocenjuje najbolje, in sicer z A-.

Levosredinska koalicija Piera Luigija Bersanija je na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki so potekale v nedeljo in ponedeljek, dobila tesno večino v poslanski zbornici. Tudi v senatu je dobila večino glasov, ni pa ji uspelo zasesti večine sedežev.

Ta bo pripadla desnosredinskemu zavezništvu nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija. Leva sredina bo morala tako v senatu, od katerega potrditve so odvisni vsi zakoni, poiskati partnerja.