Nadzorni svet je v torek obravnaval in potrdil revidirano letno poročilo skupine in družbe Petrol za lani. Poslovanje skupine Petrol je ocenjeno kot uspešno, so zapisali ob objavi letnega poročila na spletni strani Ljubljanske borze.

Tudi predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik je ocenil, da so uspešno poslovali, da pa je bilo to tudi leto preizkušenj.

"Kljub neugodnim makroekonomskim razmeram smo v skupini Petrol v letu 2012 uspešno poslovali. Zaostreni pogoji poslovanja so terjali vsakodnevno odzivanje na poslovne izzive, ki pa so prinesli dobre rezultate in finančno stabilnost," je v poročilu zapisal Berločnik.

Višji prihodki od prodaje so po navedbah družbe rezultat višje prodaje in višjih cen naftnih derivatov.

Vodstvo pravi, da sta na poslovno okolje še vedno vplivali finančna kriza in gospodarska recesija, ki sta negativno vplivali na gradbeništvo, trgovino in promet, ki sodijo med večje kupce naftnih derivatov in ostalih energentov. Stopnjevali sta se nelikvidnost in plačilna nedisciplina, dodaja.

Skupina Petrol je v letu 2012 prodala 2,5 milijona ton proizvodov iz nafte, kar je sedem odstotkov več kot predlani. Prihodki od prodaje trgovskega blaga so se zvišali za sedem odstotkov na 472,2 milijona evrov.

Kosmati poslovni izid skupine je znašal 328,3 milijona evrov oz. odstotek več kot predlani. Dobiček iz poslovanja je bil pri 84,9 milijona evrov, kar je pet odstotkov več kot leta 2011, dobiček pred davki pa je znašal 68 milijonov evrov, 24 odstotkov več kot leta 2011.

Družba Petrol je beležila 3,2 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje oz. 15 odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček matične družbe je znašal 34,5 milijona evrov, skoraj trikrat več kot predlani.

Družba je beležila 237,9 milijona evrov kosmatega poslovnega izida, kar je na ravni leta 2011. Dobiček iz poslovanja se je zvišal za 10 odstotkov na 67,2 milijona evrov, dobiček pred davki pa za več kot štirikrat na 50 milijonov evrov.

Skupina je imela konec leta 462 bencinskih servisov, od tega 315 v Sloveniji, 92 na Hrvaškem, 37 v Bosni in Hercegovini, osem v Srbiji, pet v Črni gori in pet na Kosovu.

Skupina je v letu 2012 prodala 128,8 milijona kubičnih metrov zemeljskega plina, kar je 13 odstotkov več kot leta 2011, in 2,4 teravatnih ur električne energije, kar je 125 odstotkov več kot leta 2011.

Za letos skupina Petrol načrtuje 4,04 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje in 58,2 milijona evrov čistega dobička. Prodala naj bi 2,58 milijona ton proizvodov iz nafte in ustvarila za 500,4 milijona evrov prihodka od prodaje trgovskega blaga ter prodala za 2,82 teravatnih ur električne energije. V maloprodajni mreži bo po načrtih 477 bencinskih servisov.