Danes bo šlo zares. Potem ko v soboto v Stožicah ob obilnem sneženju ni užival nihče, ne nogometaši ne gledalci – zato je bilo najbolje, da se je tekma predčasno končala – bosta danes (če ne bo novih vremenskih nevšečnosti) Olimpija in Maribor začela drugi del nogometne sezone. Ob 18.30 se bosta pomerila na prvi tekmi četrtfinala slovenskega pokala. Polfinalisti so že nekaj mesecev Aluminij, Triglav in Celje.

Po prvotnem sporedu bi morala biti tekma že v jesenskem delu sezone, zato je res že skrajni čas, da se zmaji in vijolice pomerijo na zelenici, pa četudi bo ta morda bolj rjava kot zelena. Igrišče verjetno danes ne bo pobeljeno s snegom, morda bo na njem blato, česar pa so nogometaši nekoliko bolj vajeni kot smučarskih razmer, ki so jim jo zagodle v soboto. »Oboji bi radi imeli lepo igrišče, da bi lahko pokazali dobro, kombinatorno igro. A že velikokrat smo igrali na težkem terenu. Na blatu se dobro znajdemo. Tu ne vidim težav,« je dejal trener Maribora Darko Milanič, ki se nad večjim delom pripravljalnega obdobja ne more pritoževati. Slovenski prvaki so imeli v Turčiji imenitne pogoje za delo. Precej slabše je bilo minuli teden, ko so morali zaradi obilice snega pobegniti tudi na trening v Ajdovščino. Nekdanji kapetan slovenske reprezentance si zaradi tega ne dela nepotrebnih skrbi. »Prilagajamo se na zimo, zato moramo imeti več načrtov. Pripravljeni smo na tekmo, na katero že dolgo čakamo. Cilj je zmaga in dobra igra, sistem dveh tekem pa nam omogoča tudi taktiziranje,« je dodal mariborski strateg. Z besedo taktiziranje je meril na to, da bi utegnil poseči po rotacijah v moštvu. Zaradi okoliščin (tri tekme z velikim tekmecem v kratkem časovnem obdobju, vremenske razmere, širok izbor igralcev...) ima vse možnosti za to. Morda se bo spet odločil za kakšno presenečenje, kot je bil novinec Matija Smrekar v prvi postavi na sobotni tekmi. Napadalec s Hrvaške je bil tako nagrajen za prizadevno delo na treningih, ko se je dobro vključil med preostale člane ekipe. Čeprav v soboto gledalci prav veliko nogometa niso videli, je bilo 25 minut na zasneženem igrišču Milaniču dovolj, da je videl nekaj podrobnosti, ki ga navdajajo z optimizmom in ki mu bodo koristile pri pripravi na današnjo tekmo. »Sobotne minute na igrišču so nam veliko pokazale. Videlo se je, kako si naši nogometaši želijo nastopati, opazna je bila njihova miselnost. Najbolj pomembno je, da sem videl Maribor, ki je bil prisoten in ki je obstajal. To je odlično,« je dejal Milanič, ki še ne ve, če bo danes lahko računal na reprezentanta Aleša Mertlja, ki je na preloženi tekmi dobil močan udarec v gleženj.

Enako snežen debi na največjem slovenskem derbiju kot Smrekar je v soboto prestal branilec Olimpije Nemanja Mitrović. V Domžalah stanujoč Ljubljančan je veliko obetal in še vedno obeta, a je šla njegova pot v Italiji (bil je član Interja in Bologne) po raznih zapletih in poškodbah v drugo smer, kot bi si mlad nogometaš želel. Tako se je vrnil domov in čaka na prvih devetdeset minut v dresu Olimpije, za katero je navijal že kot otrok. Pred drevišnjo tekmo hrepeni po tem, da bi nova Olimpija drugič premagala Maribor (do zdaj ji je to uspelo le konec avgusta 2011, ko so tedanji Kosičevi varovanci zmagali s 4:1).

»Ne vem, zakaj smo v soboto sploh igrali. Razmere so bile nemogoče za igro. Zdaj nas čaka drugačna pesem, čeprav slišim, da je spet napovedan sneg. A za obe moštvi bodo razmere iste,« je dejal Nemanja Mitrović. Vreme gor ali dol, Mitrović in kolegi imajo jasne cilje. »Tudi jaz si želim okusiti slast zmage na tekmi z Mariborom,« je dejal in pristavil, da slab ne bi bil niti remi brez golov. Kako priti do cilja, Ljubljančani že vedo. Vprašanje je le še, ali jim bo Maribor to dovolil. »Da znamo igrati od noge do noge, smo pokazali že v Španiji in Splitu. Tudi proti Mariboru bomo skušali tako igrati. Koliko nam bo dopustil tekmec, bomo še videli. Treba se je zavedati, da je tudi Maribor močan,« je dejal 20-letni nogometaš. Ta si pri Olimpiji želi vrniti v tekmovalni ritem, ki ga je izgubil nekje v Italiji, in oči usmeriti proti kakšni od lovorik. Ko mu to uspe, bo nastopil čas za vrnitev v tujino.