Barcelono in Real Madrid v soboto čaka tudi derbi španske lige, ki pa je že odločena v katalonsko korist. Edina tekma, ki ima letos na španskih tleh še kaj veljave, je današnja pokalna. Nič čudnega torej, da je Jose Mourinho prekinil medijski celibat in presenetil tako sedmo silo kot Barcelono.

Portugalec se je pred novinarji v zadnjih mesecih pojavil samo v primeru, če je njegov Real izgubil. Izjema je bila liga prvakov. Brez Mourinha so Realove tiskovne konferen-ce postale nezanimive in slabo obiskane, saj klasične floskule pomočnika Aitorja Karanke niso zanimale nikogar.

V Kataloniji dobro poznajo Mourinha in njegovo trditev, da se tekma vedno začne s tiskovno konferenco dan prej. Pri Barceloni so druženje z novinarji pred dvoboji z Realom vedno organizirali v večernih urah, torej tedaj, ko je bila že končana Realova tiskovna konferenca. Tako je lahko trener Barcelone vedno podal repliko na Mourinhovo provokacijo in iz besedne vojne odšel kot zmagovalec.

Brez Mourinha tovrstne besedne igrice niso bile potrebne, zato je Barcelona včerajšnjo tiskovno konferenco organizirala sredi dneva. Dežurni trener Barcelone Jordi Roura je odločno opozarjal na glavnega sodnika Undiana Malenca. »S tem sodnikom je naša uspešnost bistveno manjša kot na preostalih tekmah. Pomemben podatek je, da smo z Malencom letos izgubili edino tekmo v španski ligi. Vsi se tudi spomnimo, kako oster kriterij je imel v finalu pokala proti Realu pred dvema letoma,« je dejal Roura. Sodnik Malenco bo sicer sedmič sodil na el clasicu. Trikrat je zmagala Barcelona (3:0, 6:2, 1:0), enkrat je bil remi (3:3), dvakrat pa je zmagal Real, v finalu pokala (1:0 po podaljšku) in na lanski odločilni tekmi španske lige (2:1).

Mourinho je tokrat prišel na tiskovno konferenco. Govoril je zadnji, a v Madridu še nikoli pred tako malo novinarji. Cinizma in ironije v njegovem odgovoru ni manjkalo. »Ne želim govoriti o sodnikih, ampak o lekcijah, ki nam jih daje Barcelona. To so lekcije športnega duha, kako se je treba obnašati v nogometu. Ne sme se pogovarjati s sodniki, ga obkroževati ali pritiskati nanj, da pokaže kazen nasprotniku. Prav tako se ne sme simulirati. In seveda je tukaj še lekcija, kako igrati nogomet, kar Barcelona počne zelo dobro. Tej poti moramo vsi ponižno slediti,« je povedal Jose Mourinho.

Dan pred el clasicom je tudi pravi trenutek za objavo novice, da je bivši trener Barcelone Josep Guardiola naskrivaj poizvedoval, kaj v zasebnem življenju počne Gerard Pique. Spletni časopis El Confidencial je razkril, da so nogometašu Barcelone sledili agenti španskega zasebnega detektivskega podjetja Metodo 3, ki je katalonskemu klubu izstavilo račun za 5000 evrov. Piqueja so prvič pregledovali leta 2008, preden je prestopil k Barceloni, ter nazadnje lani, ko je španski reprezentant polnil rumene časopise z romanco s pevko Shakiro. Guardiola je bil prepričan, da Piquejevo neurejeno zasebno življenje slabo vpliva na njegove nogometne predstave, kar ni več problem, odkar sta Pique in Shakira postala starša. Ni pa prvič, da je Barcelona zasebne detektive poslala nad svoje igralce. Enakega zasledovanja so bili deležni že Ronaldinho, Deco in Samuel Eto'o.