Zapiski z zasedanja, ki je potekalo 29. in 30. januarja, so pokazali pritiske v smeri zmanjšanja programa odkupovanja obveznic kljub temu, da je stanje na ameriškem trgu dela še daleč od želenega. Fed si je namreč za cilj zadal s stimulativnim programom doseči 6,5-odstotno stopnjo brezposelnosti, trenutno pa je v ZDA stopnja brezposelnosti pri 7,9 odstotka.

Odbor je decembra napovedal, da bo banka od januarja naprej odkupovala obveznice finančnega ministrstva v vrednosti 45 milijard dolarjev na mesec. Nadaljevalo naj bi se tudi odkupovanje vrednostnih papirjev na podlagi hipotek v višini 40 milijard dolarjev na mesec. Januarja je bil sprejet sklep, da bodo s programom v takšnem obsegu nadaljevali, dokler se razmere na trgu dela "občutno" ne izboljšajo.

Vendar pa so podrobnejši zapiski pokazali, da so številni člani odbora izrazili zaskrbljenost zaradi morebitnih stroškov in tveganj, ki izvirajo iz nadaljevanja z nakupovanjem obveznic. Pomisleki bi odbor lahko vodili do zmanjšanja obsega programa, tudi če obeti za trg dela še ne bodo na ravni, kot je bilo zastavljeno sprva. Člane odbora skrbi porast inflacije, spodbujanje nestabilnosti finančnih trgov in morebitno beleženje izgub ob prodaji nakopičenega premoženja.

Zapiski so močno vplivali na gibanje dolarja. Okoli 10 minut po objavi zapiskov se je evro spustil na vrednost 1,3286 dolarja, potem ko je bil v torek pri 1,3390 dolarja. Danes je za en evro na borzi v Frankfurtu potrebno odšteti 1,32 dolarja.

Negativni vpliv se je razširil na newyorški Wall Street. Industrijski indeks Dow Jones je trgovanje sklenil pri 13.927,54 točke, kar je bilo 0,77 odstotka manj kot v torek. Tehnološki indeks Nasdaq je izgubil 1,53 odstotka in se ustavil pri 3164,41 točke. Danes so se v luči zapiskov zniževali tudi tečaji delnic na vodilnih azijskih borzah, v rdečo so odete tudi borze na stari celini.