"Mi kaznujemo nogometaše in sodnike z dosmrtnimi prepovedi sodelovanja v nogometu, kriminalci, ki skrbijo in organizirajo nečedne posle, pa so prosti in ne dobijo nobenih kazni," je dejal Ralf Mutschke, direktor za varnost Fife in pri tem odgovoril na vprašanje, kako komentira ravnanje oblasti, ki so v Singapurju nedavno zavrnile izročitev ključnega osumljenca v primeru krojenja izidov v Italiji.

Novembra lani so v Švici na sodišču opustili primer proti trem igralcem, ki so sodelovali pri krojenju izidov, ker ni bilo nobene očitne žrtve", podobnih primerov pa je bilo že zelo veliko. "Prepričati moramo vlade, da spremenijo zakonodajo, saj mnoge države nimajo ustreznih zakonov za boj proti krojenju izidov," je še dejal nekdanji direktor Interpola Mutschke, ki se je maja lani zaposlil v Fifi.

Fifa se zavzema, da bi na srečanju ministrov, pristojnih za šport, ki bo maja letos v Berlinu, obravnavali tudi to perečo problematiko, ki načenja verodostojnost športa. Europol je 4. februarja razkril, da so samo med leti 2008 in 2011 v Evropi odkrili 380 tekem, za katere sumijo, da je šlo za stavniške prevare. Kitajska nogometna zveza pa je 18. februarja zaradi korupcijskega škandala izrekla številne ukrepe, med njimi nekaj milijonske denarne kazni. Zaradi omenjenih težav, ki so močno pretresle kitajski nogomet, je 33 ljudi dobilo dosmrtno prepoved delovanja v tem športu. Med njimi je bilo kar nekaj posameznikov, ki so že bili v zaporu zaradi krojenja izidov.