"Vsaka uprava je dolžna delovati zakonito in v duhu zakona ter zavrniti vsak poskus, da bi delovala nezakonito ali neetično. Nesprejemljivo je, da upravo k nezakonitosti napeljuje lastni nadzorni svet. Ravno tako nesprejemljivo je, da je uprava, ki zavrne tako dejanje, sankcionirana z odstavitvijo iz krivdnih razlogov," so v Združenju Manager zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Združenje dodaja, da je uprava Soda, kolikor je znano združenju, že sredi januarja opozorila ministrstvo za infrastrukturo in prostor, da obstaja možnost, da bodo državi z odločbo Agencije za trg vrednostnih papirjev odvzete glasovalne pravice v Telekomu Slovenije. Ker lahko Sod po zakonu o državnem holdingu upravlja z večjimi naložbami države samo na podlagi vladnega predloga, ki ga potrdi DZ, je uprava Soda ministrstvo pozvala, naj izvede postopek pridobitve soglasja za preklic skupščine Telekoma.

Nadzorni svet zahteval preklic skupščine

Kljub temu da DZ ni dal soglasja, je nadzorni svet od uprave Soda zahteval, da prekliče skupščino. Ker uprava Soda brez zakonske podlage tega ni bila pripravljena storiti, saj bi s tem prestopila svoja pooblastila in storila nezakonito dejanje, je nadzorni svet upravo Soda odpoklical iz krivdnih razlogov, vodenje pa je prevzela začasna uprava.

"Takšno ravnanje prepoznavamo kot tvegano za nadaljnji razvoj učinkovitega in transparentnega korporativnega upravljanja v Sloveniji," opozarja združenje. Ocenjuje, da je šlo v primeru Soda za odklon od profesionalnega ravnanja.

Po mednarodnih raziskavah na padajočo konkurenčnost Slovenije močno vpliva nizka raven učinkovitosti korporativnega upravljanja in nadzornih svetov, navajajo v združenju.

Menedžment od države pričakuje, da v državnih podjetjih dosledno spoštuje zakonodajo in uveljavlja dobro prakso korporativnega upravljanja ter da je s tem zgled tudi drugim organizacijam in gospodarstvu, dodajajo.